Kwartaalcijfers Q4: Wederom meer nieuwbouwwoningen verkocht

18 januari 2021

In het vierde kwartaal van 2020 zijn er in Nederland ongeveer 9.600 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 15 procent meer dan in Q4 vorig jaar. Hiermee is Q4 een mooie afsluiting van het nieuwbouwjaar 2020.

De stijging wordt mogelijk deels veroorzaakt doordat er dit jaar bijna geen sprake meer was van de PFAS- en stikstof-problematiek, wat in 2019 nog wel het geval was. Dit zorgt nu voor 20 procent meer nieuwbouwtransacties ten opzichte van 2019. Uit de NVM nieuwbouw kwartaalcijfers blijkt verder dat de gemiddelde prijs van een verkocht nieuwbouwhuis in één jaar tijd is gestegen naar € 421.000, een stijging van 9 procent. Dit is nog een flinke stijging, maar minder groot dan in de periode 2017 - 2019. Toen stegen de verkoopprijzen gemiddeld 14 procent per jaar. De krapte-indicator voor nieuwbouw is een stuk gezakt naar 4,6. Dit was een jaar geleden nog 6,6. Toch blijft het woningtekort groot.

Onno Hoes (voorzitter van de NVM) roept minister Kajsa Ollongren op om meer gebruik te maken van haar aanwijzingsbevoegdheid. "Er is strakke regie nodig bij het inlopen van de achterstand bij de realisatie van nieuwbouwwoningen. En dat kan nu al, daar hoef je niet tot het volgende kabinet mee te wachten. Minister Ollongren, en daarna een toekomstige minister van Wonen, moet de regie pakken om gemeenten en provincies aan te sporen om beslissingen te nemen of als die uitblijven dat de minister zelf een besluit neemt."

Bekijk hier alle NVM kwartaalcijfers voor Q4.