5 tips om te besparen op je woonlasten

20 februari 2024

Wist je dat veel Nederlanders honderden, soms wel duizenden, euro's per jaar mislopen door eenvoudige bespaartips over het hoofd te zien? Zonde! Daarom hebben we 5 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je je woonlasten kunt verlagen. Ontdek ze snel.

Ontdek praktische tips om je woonlasten te verlagen, zonder in te leveren op comfort. Start vandaag nog met het verminderen van je woonkosten, voor een blije portemonnee.

Tip 1: bespaar op je energiekosten
Misschien een veelgehoorde tip, maar toch echt eentje waar je flink op kunt besparen. Denk hierbij aan de volgende zaken:
- Douche maximaal 5 minuten. Heb je geen tijdsbesef onder de douche, zet dan een wekker of speel een nummer af van ongeveer 5 minuten. 
- Gebruik een spaardouchekop. Een waterbesparende douchekop laat 7 liter water per minuut door in plaats van de normale 10 liter. Dit scheelt toch flink!
- Doe deuren in huis dicht en laat geen lampen branden in kamers waar je niet bent.
- Zet je thermostaat op maximaal 19 graden en zet 'm 's nachts of als je niet thuis bent lager. (Let op: als je vloerverwarming hebt, is het belangrijk om de thermostaat niet te laag te zetten. Het weer opwarmen kost dan namelijk alsnog erg veel energie) 
- Gebruik ledlampen in plaats van gloei- of halogeenlampen. Dit bespaart zo'n 75 tot 80% stroom.
- Heb je apparaten met een eco-stand, zoals een vaatwasser of wasmachine, gebruik deze dan!

Tip 2: wacht niet te lang met onderhoud
Onderhoud hoort bij een eigen woning, maar is niet altijd even leuk of erg tijdrovend. De verleiding is groot om onderhoud daarom uit te stellen, maar de kans is groot dat dit je uiteindelijk meer geld kost dan wanneer je het meteen oppakt. Laat je een lekkage of verstopte dakgoot te lang voor wat het is, dan wordt de schade groter en bestaat de kans dat het een steeds omvangrijker probleem wordt.

Tip 3: bespaar op je hypotheekkosten
Woon je al een tijdje in je woning en heb je daarom je hypotheekrente een tijd geleden vastgezet, dan is het interessant om te kijken of het loont om je hypotheek over te sluiten. De kans is aanwezig dat je van een lagere rente kan profiteren. Check de mogelijkheden bij je huidige hypotheekverstrekker of plan een gesprek in met een financieel adviseur.

Tip 4: bespaar op je woonverzekering
Naast je hypotheek, kan het ook lonen om je woonverzekering eens onder de loep te nemen. Vaak sluit je deze één keer af en kijk je er daarna niet meer naar om. Soms weet je niet eens waar je precies voor verzekerd bent. Daarnaast kan je polis veranderen als je woonsituatie verandert. Neem daarom de tijd om te controleren of je huidige woonverzekering nog wel past bij je woonsituatie.

Tip 5: bespaar op je tv- of internetabonnement
Kijk je eigenlijk nooit tv? Of heb je een super snelle internetverbinding, maar gebruik je deze eigenlijk alleen om wat zaken op te zoeken op je laptop? Check dan wat je bespaart als je je pakket aanpast of overstapt naar een andere provider. Dat tientje per maand is toch mooi meegenomen.