NVM-kwartaalcijfers Q1 2024: meer woningkopers slaan hun slag in nieuwbouw

23 april 2024

Onlangs zijn de NVM-kwartaalcijfers bekendgemaakt over het eerste kwartaal van 2024. Er werden in dit kwartaal door NVM-makelaars bijna 7.000 nieuwbouwwoningen verkocht: 16 procent meer dan Q4 2023 en zelfs 104 procent meer dan een jaar ervoor.

De mogelijkheid om in 2024 meer te lenen, de stabielere economische omgeving en een lichte daling van de hypotheekrente zorgen ervoor dat meer woningkopers hun slag slaan op de nieuwbouwmarkt. Wel blijft nieuw aanbod hard nodig.

Gemiddelde verkoopprijs
De gemiddelde verkoopprijs van de nieuwbouwwoningen die in het eerste kwartaal zijn verkocht is € 479.000, dat is een stijging van 1,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In alle prijsklassen is het aantal verkopen hoger dan een jaar eerder, maar er werden vooral meer woningen verkocht met verkoopprijzen tussen de € 250.000 en € 400.000 (15,5 procent meer).

Nieuwbouwaanbod droogt op
In het eerste kwartaal bestond het totale nieuwbouwaanbod uit 13.900 woningen, waarvan er in het eerste kwartaal 6.160 nieuw op de markt kwamen. Van dit totale aanbod bestond veruit het grootste deel uit appartementen (51 procent), gevolgd door tussenwoningen (16 procent), twee-onder-één-kapwoningen (14 procent), hoekwoningen (10 procent) en tot slot vrijstaande woningen (9 procent). Het totale aanbod is 15 procent minder dan afgelopen kwartaal. Ook het aantal nieuwbouwwoningen dat nieuw op de markt kwam ligt lager: 24 procent minder dan kwartaal 4 2023. Dit betekent dat het nieuwbouwaanbod opdroogt.

Roep naar nieuw woningaanbod
Ondanks dat de nieuwbouwmarkt zich heeft verbetert ten opzichte van vorig jaar, is dit geen reden tot juichen. Nieuw en gevarieerd woningaanbod dat kan zorgen voor doorstroming is hard nodig. Makelaar en vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen Chris van Zantwijk zegt daarover het volgende:

“De nieuwbouwmarkt staat er beter voor dan een jaar geleden. Meer kopers vinden een 'nieuwbouwthuis' door de verbeterde financierbaarheid en het toegenomen vertrouwen. Dat klinkt positief, maar reden tot juichen hebben we allerminst. Hoewel de resultaten van de politieke focus op betaalbare nieuwbouw zichtbaar worden, is dat volstrekt onvoldoende om de krapte op de bestaande woningmarkt op te vangen. Het broodnodige extra woningaanbod moet uit meer beweging en doorstroming op de woningmarkt komen. Alleen een passend aanbod nieuwbouw brengt dat op gang.

Door alle voorwaarden en eisen zien we dat de ontwikkeling van nieuwbouw verstrikt raakt in een woud van regelgeving. We roepen de overheid en financiële instellingen op om de barrières weg te halen. De dichtgemetselde regelgeving op het niveau van rijk, provincie en gemeente veroorzaakt namelijk vertraging en terughoudendheid bij investeerders. Terwijl die investeerders juist hard nodig zijn om de nieuwbouw te ontwikkelen. Een langjarig en consistent vergunnings- en financieel beleid helpt om meer en vlot te bouwen. De vraag is er. Nu het aanbod nog.”

Ben je benieuwd naar de cijfers met betrekking tot de gehele woningmarkt in het eerste kwartaal van 2024? Bekijk hier de analyse van de NVM.