Waar staat het Keurmerk GarantieWoning bij nieuwbouw voor?

02 april 2024

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wil je bij de bouw van je woning beschermd zijn bij gebreken of als de bouwer failliet gaat. Om deze reden is het Keurmerk GarantieWoning in het leven geroepen. We zetten voor je op een rijtje wat dit keurmerk inhoudt.

Yes, je nieuwe woning wordt gebouwd. Je kunt gaan aftellen tot de oplevering van je droomwoning! Voor de bouw van je aanstaande woning is het prettig dat je kunt vertrouwen op een garantieregeling met het Keurmerk GarantieWoning, mocht er iets verkeerd gaan in het proces. Zo ben je beschermd als verplichtingen niet worden nagekomen.

Voorwaarden Keurmerk GarantieWoning
Het Keurmerk GarantieWoning wordt verleend aan de verzekeraar waar de bouwer of ontwikkelaar van jouw aanstaande woning bij is aangesloten. Het keurmerk geeft aan dat de criteria en voorwaarden van de Stichting GarantieWoning gelden, welke omvangrijk zijn. Het keurmerk stelt eisen op drie gebieden: aan de koop-/aannemingsovereenkomsten, aan de kosten en wijze van geschillenbeslechting en aan minimum garantie- en waarborgnormen aan de regelingen die door de waarborgende instellingen worden gehanteerd.

Voordelen voor jou als koper
In de volgende gevallen heb jij als consument voordeel van een instelling met het keurmerk:
- Bouwplannen kunnen technisch en financieel worden getoetst, voordat deze worden goedgekeurd
- Bij bouwers en ontwikkelaars die gebruik maken van het keurmerk is minder risico op faillissement, doordat zij aan veel financiële eisen moeten voldoen
- Mocht faillissement toch optreden, dan is er een afbouwgarantie, zodat jouw woning toch gerealiseerd kan worden
- Je hebt garantie bij bouwfouten
- Je hebt extra bedenktijd na het sluiten van de koopovereenkomst

Extra voordelen voor NHG
Ook als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wilt, is het keurmerk voordelig. Een bank waar je je hypotheek wilt afsluiten waardeert de extra zekerheid van het keurmerk namelijk ook. Sommige banken verplichten zelfs het keurmerk, ook bij een hypotheek zonder NHG.