De belangrijkste informatie over meerwerk bij een nieuwbouwproject

05 maart 2024

De voorbereiding voor je aanstaande nieuwbouwwoning is in volle gang! Om jouw droomwoning helemaal naar wens te maken, komt er soms meerwerk om de hoek kijken. Dit houdt in dat de aannemer extra werkzaamheden uitvoert. We nemen je mee in de vier meestgestelde vragen.

1. Wat houdt meer- en minderwerk bij een nieuwbouwproject in?
Een nieuwbouwwoning kan je meestal tot op zekere hoogte naar eigen wens aanpassen, waardoor een bouwer extra werk uitvoert buiten de vaststaande afspraken. Denk hierbij aan extra stopcontacten, muren of (dak)ramen. Ook een buitenkraan valt onder meerwerk. Daarnaast bestaat er ook minderwerk. Dit houdt in dat bepaalde werkzaamheden juist niet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld als je de badkamer casco laat opleveren. Meer- en minderwerk wordt geplaatst op een meer- en minderwerklijst van de bouwer en is van tevoren te raadplegen, net als het (wanneer nodig) extra budget.

2. Hoe maak ik afspraken over meerwerk?
Indien je meerwerk uit wilt laten voeren, zorg dan dat je hier duidelijke afspraken over maakt voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Het tijdig doorgeven van het meer- en minderwerk, een duidelijke vermelding van de prijzen en een goede omschrijving van het uit te voeren werken zijn hierbij erg belangrijk. Als je deze zaken vast hebt staan, kom je later niet voor verrassingen te staan. De meer- en minderwerklijst voeg je als bijlage toe aan de koop-/aannemingsovereenkomst. 

3. Is de prijs voor meerwerk onderhandelbaar?
De prijs is zeker onderhandelbaar met de bouwer, maar dit is ook afhankelijk van de marktomstandigheden. Net als de hoeveelheid meerwerk en vooraf gemaakte afspraken. Als woningen moeilijker verkocht worden, zal jouw onderhandelingspositie beter zijn. Zorg in ieder geval dat je onderhandelt voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent, dan staat er nog niks vast.

4. Valt meerwerk onder de garantie?
Indien je woning wordt gebouwd onder garantie en waarborg van Bouwgarant, SWK of Woningborg, dan valt meerwerk onder de garantie. Het meerwerk moet dan wel bijgevoegd zijn bij de koop-/aannemingsovereenkomst. Ook staan deze instanties garant voor de kwaliteit van de woning, zodat deze beschermd is zodra de bouwer of aannemer zelf zijn garantieverplichtingen niet kan nakomen vanwege faillissement.