Ontwikkelingen op de woningmarkt zorgen voor stijgende vraag nieuwbouw

12 april 2024

Vanaf dit jaar kun je tienduizenden euro's meer lenen als je een energiezuinige woning koopt. Onder andere door deze reden is de vraag naar nieuwbouwwoningen de laatste tijd sterk toegenomen. De vooruitzichten voor de nieuwbouwmarkt zijn daarbij ook positief.

Dit jaar dragen niet alleen de mogelijkheid om meer te lenen bij, maar ook de stabielere economische omgeving met een groeiende arbeidsmarkt en een lichte daling van de hypotheekrente, wat leidt tot positieve ontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt.

Nieuwbouw populair door energielabel A+++++
Een voorwaarde voor meer hypotheekruimte is het kopen van een energiezuinige woning. Hierdoor kan een alleenstaand huishouden al maximaal € 67.000 extra hypotheek krijgen. Gezien nieuwbouwwoningen per definitie energiezuinig zijn, met energielabel A met minimaal drie plusjes, zijn deze woningen populair.

Hogere inkomens en de lagere hypotheekrente, gemiddeld 3,7% op dit moment, zorgen ook voor stijgende hypotheekaanvragen. Daarvan is op dit moment ruim 10% bestemd voor nieuwbouw. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook is er sowieso meer interesse voor nieuwbouwwoningen dan voorheen.

Prijzen nieuwbouw en bestaande bouw worden gelijker
Naast de voordelen op het gebied van meer kunnen lenen, normaliseert het prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw op dit moment ook. De afgelopen jaren kwam er tussen beiden steeds meer een gat. Dit kwam onder andere doordat het nieuwbouwaanbod bestond uit grotere, duurdere woningen. De energiezuinige maatregegelen bij nieuwbouw zorgden er tevens voor dat je als koper wel meer betaalt voor duurzame installaties, waardoor de totale kosten ook hoger uitkwamen. Door een prijscorrectie in 2023 normaliseerde het prijsverschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw weer.