Wat doet een notaris voor jouw nieuwe woning?
26 maart 2024
Voor het kopen van een nieuwe woning heb je altijd een notaris nodig. De diensten van een notaris verschillen bij nieuwbouw of bestaande bouw. Koop je een nieuwbouwwoning, wat doet de notaris dan voor jou? En wat zijn de bijbehorende kosten? We nemen je mee!
Een notaris is als enige bevoegd om jouw nieuwe woning aan je over te dragen. Bij nieuwbouw wordt er een vast notariskantoor (projectnotaris) aangewezen door de verkoper. Hier wordt de akte van levering opgeleverd en ondertekend.
Naast de akte van levering, draagt een notaris zorg voor de hypotheekakte. Je kunt de hypotheekakte ook voor laten bereiden en laten passeren door dezelfde notaris, maar dit is niet verplicht. Het zal je wel veel geregel schelen om beide overdrachten bij hetzelfde kantoor onder te brengen.
Wat regelt de projectnotaris nog meer voor je?
Naast het in orde maken van de aktes, draagt de notaris zorg voor:
• Als je een woning koopt met een (toekomstige) samenwoner, kun je de overdracht van je nieuwbouwwoning combineren met een afspraak voor een samenlevingscontract of testament. Dit regelt de notaris vervolgens ook voor je.
• Wanneer bekend is wanneer de notariële overdracht plaatsvindt, dan geeft de notaris de datum door aan de verkoper van de grond en de aannemer. Vervolgens worden de eerste nota's naar de notaris gestuurd. Deze nota's worden verwerkt op de nota van afrekening, waarop alle belangrijke facturen worden verzameld.
• De betaling van de grondprijs, de eventuele vervallen aanneemtermijnen en advies/bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur op het moment van de notariële overdracht gaan ook via de notaris.
• De volgende facturen van de vervallen aanneemtermijnen worden vanuit de aannemer direct naar jou gestuurd. Als je een hypotheek op je aanstaande nieuwbouwwoning hebt afgesloten, kun je de facturen doorsturen naar de bank. De bank zorgt er vervolgens weer voor dat de aannemer wordt betaald vanuit het bouwdepot.
Wat betaal je voor een notaris bij nieuwbouw?
De aannemer of projectontwikkelaar betaalt de notariskosten voor de overdracht van de woning. Dit is anders dan bij bestaande bouw, waar je kosten koper (overdrachtsbelasing en notariskosten) betaalt.
De notariskosten voor de hypotheekakte en eventuele aanvullende contracten, zoals een samenlevingscontract of testament, betaal je wel zelf. Regel je dit via een andere notaris dan de akte van levering, dan ben je zelf vrij om offertes op te vragen en hierin een keuze te maken.