Hoe haal ik het maximale uit een nieuwbouw bezichtiging?

10 december 2021

Het is een veelvoorkomend fenomeen: je wilt graag een fysieke bezichtiging van je potentiële nieuwe huis, maar het is een nieuwbouwwoning. Deze moet nog gerealiseerd worden. Je bent afhankelijk van foto’s en de woorden van de makelaar. Hoe doe je dit?

Gelukkig hebben vele mensen dit pad al belopen en daar zijn vele lessen uit voortgevloeid. Hieronder vatten wij kort wat handige trucs samen om het maximale uit je nieuwbouw bezichtiging halen.

Voorbereiding
Het begint natuurlijk bij voorbereiding; een goed begin is het halve werk. Start dan ook bij het van tevoren goed bestuderen van de plattegrond en van de foto’s. Maak er eventueel aantekeningen bij, zodat je weet waar wat komt te staan en in welke richting het huis staat. Staat de tuin op het Zuiden en de slaapkamer op het Noorden? Door je goed te oriënteren op de plattegronden kan je gericht vragen stellen aan de makelaar per ruimte.

Probeer ook alvast zoveel mogelijk documenten op te vragen bij de makelaar, zoals vergaderstukken, documenten wat betreft de kavel en informatie over de buurt. Schrijf ook bij deze documenten je vragen bij op en stel ze aan de makelaar, wees zeker niet bang om de vragen die je hebt te stellen.

Zorg dat je helemaal klaar zit
Zodra de bezichtiging eraan komt, zorg je ervoor dat je op tijd bent, zodat je niets mist van de rondleiding en genoeg tijd hebt om de omgeving in je op te nemen. Hoe klinkt het omgevingsgeluid? Hoe zijn de omliggende buurten en de uitvalswegen? Voor eventuele aantekeningen kan je pen en papier meenemen of notities in je telefoon opschrijven, zodat je tijdens de rondleiding aantekeningen kan maken en vragen op kan schrijven om later te stellen. Ook kan je een paar dagen voor de rondleiding alvast een keer langs de te bouwen woning rijden om even in de buurt te kijken. Hoe is de sfeer in de omgeving? Doe dit niet alleen en neem gezellig iemand mee, want twee mensen zien en horen meer dan één.

Nabeschouwing
Is de bezichtiging afgelopen, vertel je bevindingen hardop tegen elkaar. Wat was mooi en wat viel er tegen? Heb je nog vragen dan kan je die altijd via de mail aan de makelaar vragen. Wil je toch nog even de sfeer van de omgeving opnieuw proeven, kijk dan of de rondleiding kan opnemen of ga zelf nog een keer erheen. Zo kom je misschien nog dingen tegen die je eerder over het hoofd zag.