De vier fases van het bouwproces: hoe verlopen ze?

31 januari 2023

Het is zo ver: jouw droomwoning wordt gerealiseerd! De bouw van een woning is natuurlijk niet zomaar geregeld, er gaat een hoop werk én tijd aan vooraf. Ben jij op de hoogte van de gebeurtenissen tijdens het bouwproces? Wij nemen je mee in de vier fases!

De eerste fase: de planning
De allereerste stap bij de bouw van een nieuwbouwwoning is uiteraard de planning! Hoewel in deze fase op de bouwplaats nog niets te zien is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt. Voor het bouwen van een nieuwbouwwoning is er een bouwvergunning nodig, deze wordt aangevraagd om aan de slag te kunnen. Zonder een vergunning, is er helaas geen mogelijkheid om te starten met de bouw.

Als deze vergunning eenmaal goedgekeurd is, kan de rest van het proces beginnen. Om zo goed mogelijk voorbereid te starten, worden de benodigde materialen alvast besteld. Zo kan er tijdig worden gestart met de bouw. Daarnaast vinden in de eerste fase taken plaats als het maken van de tekeningen.

De tweede fase: de ruwbouw
Goed, de planning is rond. Het overzicht is er en alles is duidelijk. De bouw van jouw nieuwbouwwoning kan beginnen! Deze fase van het bouwproces noemen we ‘de ruwbouw’. Onder de ruwbouw valt onder andere het regelen van de fundering, riolering, leidingen, de dragende muren en ook het dak. Deze fase is een belangrijke fase, want na de ruwbouw is de nieuwbouwwoning wind- en waterdicht. Ook bepaalt de ruwbouw de structuur van de woning, evenals de stevigheid van het huis. Het begin van jouw droomhuis is er!

De derde fase: de afbouw
Fase nummer 3 is aangebroken, in deze fase staat de afwerking centraal. In deze fase krijgt de woning al zijn eigen karakter. Tijdens deze fase worden de eerste stappen gezet om de nieuwbouwwoning leefbaar te maken. De belangrijkste taken die worden uitgevoerd in de afbouwfase zijn:
● plaatsing van een dekvloer;
● aanleggen van elektriciteit;
● plafonds worden gestuct en wanden afgewerkt;
● aftimmeren woning;
● plaatsing van de binnenwanden, binnendeurkozijnen en binnendeuren;
● regelen sanitair;
● het plaatsen van de trap (het kan ook voorkomen dat de trap al wordt geplaatst in de tweede fase);
● aanbrengen van bepaalde installaties en leidingen;
● schilderen en tegels zetten;
● plaatsing van de keuken en badkamer

De vierde fase: de oplevering
Dit is het moment waar je waarschijnlijk al geruime tijd naar uitkijkt! In deze fase is het belangrijk om scherpe ogen te hebben. Je gaat namelijk - samen met de bouwer - tijdens deze fase alle plekken van de nieuwbouwwoning na. Deze controle voer je uit om zeker te zijn dat de werkzaamheden volgens de afspraken én op de juiste manier zijn uitgevoerd. Je kritische blik wordt wel beloond: na deze controle is het vaak tijd voor de sleuteloverdracht. Je kunt jezelf nu eigenaar noemen van jouw nieuwbouwwoning! Het woonplezier kan officieel beginnen.

Na deze vier fases van het bouwproces is het tijd om jouw huis volledig naar eigen smaak in te richten. Zo begint misschien wel de beste fase!