Bescherm je huis tegen inbraak met deze tips!

01 februari 2022

Inbraak is iets wat je liever voorkomt, dan dat het je overkomt. Gelukkig zijn er veel stappen die je zelf kunt nemen om de kans op inbraak te verkleinen. Lees onze nuttige tips hoe je dit kunt doen.

Het aantal woninginbraken blijft de afgelopen jaren alleen maar dalen. Goed nieuws, maar geen reden om het inbrekers makkelijk te maken. De meeste inbraken gebeuren door inbrekers die bekend zijn met de buurt en niet al te ver weg wonen. Deze zogenoemde gelegenheidsinbreker ziet een kans en zal deze benutten. Gebruik deze nuttige tips om een (gelegenheids)inbreker buiten de deur te houden.

1. Sloten
De meest gebruikelijke tip; zorg voor goede sloten op deuren en (klap)ramen. Gebruik de sloten ook door deze daadwerkelijk op slot te doen als je weggaat of in een andere ruimte bent. 's Nachts, maar ook zeker overdag. Steeds meer inbraken vinden namelijk overdag plaats. Doe zelfs als je maar 5 minuutjes de deur uitgaat alles op slot, zo daalt de kans op inbraak al met 20% volgens de politie. Een goed slot is een slot dat is goedgekeurd door de politie, deze sloten herken je aan het SKG-keurmerk. 

2. Ik ben thuis!
Laat ook vooral weten dat je thuis bent, ook als je niet thuis bent. Zet 's avonds de verlichting aan (met bijvoorbeeld een tijdschakelaar), zet een glas of kopje op de salontafel en parkeer eventueel een extra auto op de oprit. Post ook geen foto's op je openbare social media van je vakantie. Zo weten inbrekers dat je huis onbewoond is. Ook is het handig als buren of bekenden af en toe je post opruimen, zodat er zich geen stapel vormt naast de voordeur.

3. Een goede buur...
Over buren gesproken; houdt goed contact met je buren. Deze kunnen jouw huis in de gaten houden als je weg bent en tijdig aan de bel trekken. Ook een buurt groepsapp is handig om verdachte situaties in de wijk gelijk bij iedereen bekend te maken. Zo verklein je met zijn allen de kans op een inbraak.

4. Waardevolle spullen
Houd waardevolle spullen uit het zicht, zodat je het inbrekers niet te makkelijk maakt. Een duur horloge in het nachtkastje, een dure laptop op tafel of een tablet bij de bank; inbrekers hoeven nooit lang te zoeken naar kostbare spullen. Haal deze spullen dan ook uit het zicht en leg ze eventueel in een kluis.

5. Maak je huis inbraakproof
Er zijn makkelijke manieren om je huis inbraakproof te maken. Het belangrijkste is het voorkomen dat een inbreker gemakkelijk te werk kan gaan in en om het huis. Zorg daarom voor (automatische) tuinverlichting met bewegingssensor, zodat het gelijk opvalt dat er (bij de buren) wordt ingebroken. Zorg ook voor een lage heg voor voldoende zichtbaarheid en voorkom dat inbrekers met spullen zoals een container, ladder of ander hulpmiddel makkelijk binnen kunnen komen. Pas ook op met het verstoppen van een huissleutel, onder bijvoorbeeld je mat. Zelfs als je denkt dat je een goede plek hebt om je sleutel te verstoppen, heeft de gemiddelde inbreker deze al gezien.

Nog een laatste snelle tip; hang geen adreslabel aan je sleutelbos. Zo maak je het spelletje wel heel gemakkelijk!