4 vragen over loze leidingen

05 april 2022

Het is niet een van de dingen waar je als eerste aan denkt bij de bouw van een nieuwbouwhuis; loze leidingen. Toch is het handig om deze alvast tactisch aan te leggen, want het kan later veel tijd schelen. Wat zijn het precies? En hoe werkt het? We leggen uit!

Wanneer zijn leidingen loos?
Loze leidingen zijn leidingen, kunststofbuizen, die vanuit de meterkast naar verschillende plekken in het huis lopen. Deze leidingen zitten in de muur zelf en zijn niet zichtbaar. Ze zijn loos, want er lopen nog geen kabels doorheen. Wel komen deze leidingen uit op tactische plekken in huis, zoals een potentiele plek voor een hanglamp, tv, lampknop of internetaansluiting. 

Waarom zou je loze leidingen aanleggen?
Het grote voordeel van het aanleggen van holle buizen in huis is dat je na de oplevering van het huis nog makkelijk kabels kan trekken naar strategische plekken in huis. Als je dus een tv in je slaapkamer wilt hangen of een extra lamp boven de eettafel wilt hangen, kun je de bedrading regelen vanuit de loze leidingen. Je hoeft de leidingen natuurlijk niet allemaal te gebruiken en doordat ze in de muur zitten, zie je er toch niets van.

Wat zijn strategische plekken voor loze leidingen?
Meestal worden loze leidingen gebruikt voor internet-kabels, coax kabels (tv-kabel), telefonie-kabels en extra stroom- en lichtpunten. Waar je de leidingen heen laat lopen, hangt af van de functie. Je kan ze naar het plafond laten lopen voor een lamp, naar deuren voor lichtknoppen, naar strategische stroompunten of potentiele plekken om een tv op te hangen. Bij een nieuwbouwwoning is er vaak een loze leiding per ruimte begroot, maar soms zal je bij moeten betalen per leiding.

Internet via een leiding of via Wi-Fi?
Bekabeld internet is over het algemeen sneller dan draadloos internet. Vandaar dat dit meestal voor thuiswerkers de betere oplossing is. Ook zijn de muren in nieuwbouwhuizen vaak van dikker gewapend beton. Dit zorgt ervoor dat Wi-Fi moeilijker op alle plekken in huis komt. Vandaar dat het handig is om altijd uitbreidmogelijkheden via loze leidingen klaar te hebben liggen, indien je op andere plekken een extra router of internetpunt wilt installeren.