Op deze manier schakel je een hypotheekadviseur in

07 maart 2023

Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. En het is niet zo maar een kleine beslissing die je neemt. Financieel advies is hierbij daarom wenselijk. Je kunt een hypotheekadviseur inschakelen om je te ondersteunen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Een hypotheekadviseur helpt jou bij het hele hypotheekproces van A tot Z: van de keuze voor een hypotheek tot het afsluiten. Een hypotheekadviseur is de brug tussen jou en de -verstrekker. Hij of zij zorgt ervoor dat je een hypotheek afsluit welke het past bij jouw wensen en (geld)situatie. Zelf ben je misschien geneigd om voor de meest voordelige optie te gaan. Een hypotheekadviseur kijkt met jou mee of de goedkoopste optie daadwerkelijk de juiste is.

Keuze voor een hypotheekadviseur
Waar vind je een goede hypotheekadviseur, vraag je je misschien af. Bij een aantal nieuwbouwprojecten op NieuwWonen.nl wordt een hypotheekadviseur specifiek voor dit project aangeraden. Maar ook zijn er verscheidene websites waarop hypotheekadviseurs met elkaar vergeleken worden. Wil je een onafhankelijk hypotheekadviseur of een hypotheekkantoor? Eentje in de buurt of liever online contact? Op deze websites kun je jouw wensen aangeven en krijg je een handig overzicht van beschikbare hypotheekadviseurs.

Verschillende soorten hypotheekadviseurs
Zoals gezegd, er zijn meerdere soorten hypotheekadviseurs. Sommige adviseurs zijn in dienst bij een hypotheekaanbieder, een bank bijvoorbeeld. Werk je samen met deze hypotheekadviseur, dan kan hij jou alleen hypotheken bij deze bank aanbieden. Daarnaast heb je onafhankelijke hypotheekadviseurs, die advies geven over alle beschikbare hypotheken en deze kunnen afsluiten, of een hypotheekadviseur die samenwerkt met een klein scala aan aanbieders. Ook bestaan er financieel planners. Zij kunnen je enkel advies geven, maar kunnen de hypotheek niet voor je afsluiten. Dat kun je na hun advies zelf doen.

Voor welk tarief ga je?
Net als hypotheken, zijn er voor hypotheekadviseurs verschillende tarieven. Laat je hierdoor niet te veel leiden: uiteindelijk is het hypotheektarief belangrijker dan het tarief wat je betaalt voor een adviseur. Als je dit berekent op de lange termijn heb je de advieskosten er namelijk sneller uit dan de looptijd van jouw hypotheek. Houd rekening met een gemiddeld tarief van € 2.000 voor een hypotheekadviseur.

Start traject hypotheekadviseur
Het is raadzaam om eerst kennis te maken met een hypotheekadviseur voordat je een samenwerking aangaat. Ontdek of er een klik is en kom er in een kennismakingsgesprek erachter of de adviseur wel zaken doet met de hypotheekaanbieders van jouw voorkeur (hier heb je waarschijnlijk al de nodige research naar gedaan). Ook is het goed om te vragen of de kosten voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering in het advies zitten. Dit is soms niet direct duidelijk.

Het werken met een hypotheekadviseur is niet verplicht, maar kan je wel helpen om uiteindelijk de meest gunstige hypotheek af te sluiten. En het scheelt je een hoop uitzoekwerk en eventuele stress hierover.