Ontdek de voordelen van een groen dak

29 december 2023

De zomers worden steeds warmer en de winters minder streng. Draag als individu je steentje bij aan klimaatverandering door... het aanleggen van een groen dak! Naast een positieve bijdrage aan de opwarming van de aarde, heeft een groen dak meer voordelen. Ontdek ze!

Heeft jouw nieuwbouwwoning of je garage of berging een plat dak? Overweeg dan een groen dak, ookwel dakbegroeiing of sedumdak genoemd, om de volgende redenen!

Beter voor het milieu en de luchtkwaliteit
Zoals we al aangaven, draagt een groen dak bij aan het klimaat. De plantjes zorgen voor opname en filtering van CO2. Een bijkomend voordeel is dat ze fijnstof, zoals kleine stofdeeltjes en pollen, opnemen. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit in jouw leefomgeving.

Isolatie en verkoeling
Een groen dak heeft een isolerende werking. Daardoor blijft het in de winter lekker warm in huis. Daarentegen biedt het in de zomer juist verkoeling. De plantjes absorberen de warmte en voorkomen dat de warmte in je woning in trekt. Hierdoor ben je minder stookkosten kwijt en betaal je minder energiekosten voor bijvoorbeeld airconditioning.

Bescherming van je dak
Een groen dak beschermt je dak tegen uv-straling en extreem weer en de planten absoberen water. Hierdoor gaat het dak langer mee en verlaag je de kans op overstroming of lekkage.

Altijd groen
Een groen dak blijft in de winter ook groen! De plantjes die geschikt zijn voor een groen dak, zoals primula's, kruiptijm en anemonen, zijn namelijk winterhard en blijven mooi in de winter. Terwijl de rest van je tuin er in de winter misschien een beetje verloren bijstaat, ziet je groene dak er nog piepfijn in orde uit.

Beestjes zijn er gek op
De biodiversiteit wordt gestimuleerd. Een groen dak trekt namelijk diverse beestjes aan, zoals vlinders, bijen, spinnetjes en torretjes.

Zonnepanelen leveren meer op
Het loont ook om een groen dak aan te leggen onder je zonnepanelen, mits je een plat dak hebt. In het geval van een langere periode van extreme warmte gaan zonnepanelen namelijk minder energie produceren, maar de plantjes nemen warmte op. Hierdoor blijft de ondergrond onder de panelen koel en presteren je zonnepanelen beter.

Tip: In diverse gemeentes kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak. Check dus of dit in jouw gemeente ook mogelijk is!