Hoe zorg je voor een goede akoestiek in jouw nieuwbouwwoning?

21 februari 2023

Nieuwbouwwoningen zijn strak én goed geïsoleerd. Enorm fijn, maar dit zorgt er helaas wel voor dat het sneller galmt en je een echo hoort in huis. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je meer rust creëert in jouw woning door een goede akoestiek.

Harde en gladde oppervlakten in huis zorgen voor een hol geluid, plus dat het geluid meer weerkaatst en zorgt voor een echo. Zo zal een tegelvloer meer echo'en dan bijvoorbeeld tapijt op de vloer. Vooral in nieuwbouwhuizen zie je veel materialen, zoals beton, glas en staal, terug welke zorgen voor een verminderde akoestiek. Wat kun je doen om dit toch te verbeteren?

De juiste meubels en materialen
Een stalen deur en gietvloer zijn super stylish. Met de juiste huisaankleding kun je deze materialen blijven gebruiken en toch zorgen voor een goede akoestiek in de ruimtes. Denk hierbij aan vloerkleden en stoffen gordijnen, maar ook gestoffeerde meubels. Vooral dikke stoffen doen het goed voor de akoestiek. En mooi meegenomen: je zorgt ook nog voor een gezellige sfeer.

Wand-, plafond- en meubelbekleding
Iets waar je waarschijnlijk niet direct aan denkt: akoestische panelen voor aan de muur. We horen je denken: dat wordt toch niet mooi? Zeker wel. Tegenwoordig zijn er veel akoestische panelen die als prachtig interieurelement fungeren, namelijk bestaande uit verticale of horizontale latten met een stoffen achtergrond. Zo hebben de panelen een geluiddempende werking. Passen houten wanden niet in jouw interieur, dan kun je ook kiezen voor kurken panelen. Ook zijn er gietvloeren waar kurk in is verwerkt.

Er bestaan ook akoestische panelen voor plafonds, welke geschikt zijn als jouw nieuwbouwwoning hoge plafonds heeft. Zo valt het niet eens erg op!

Daarnaast bestaan er materialen die je onder tafels of bureaus kunt bevestigen, de zogeheten 'eierdozenplaten' of schuim met puntreliëf. Dit materiaal zie je niet zitten en zorgt toch voor een verbeterde akoestiek. Win, win!

Natuurlijke manieren
Deze tip is voor de echte plantenliefhebbers. Planten hebben namelijk ook een dempende werking. Altijd al een plantenwand of muur van mos willen hebben, twijfel dan niet langer.