Hoe werkt loting bij nieuwbouw?

28 februari 2023

Jij hebt een super mooi nieuwbouwproject op het oog, maar je bent niet de enige. Als er meer belangstellenden dan woningen zijn, dan wordt er gebruikgemaakt van een loting om te bepalen wie in aanmerking komt voor het project. Hoe gaat dit in zijn werk?

Als er te veel belanghebbenden zijn, is een loting gelukkig niet altijd de enige optie. Soms wordt er gekozen voor de 'beste' koper of krijgen de snelste inschrijvingen als eerste de woningen. Het is daarom goed om bij de start verkoop, een bijeenkomst waar je informatie kunt inwinnen over het nieuwbouwproject en vragen kunt stellen aan de verkoopmakelaars, na te vragen wat de procedure is bij het nieuwbouwproject van jouw interesse.

Wat gebeurt er als er wel een loting is?
Er zijn geen wettelijke regels vastgesteld aan een loting bij nieuwbouw. De regels en manier van loting kunnen dus verschillen per nieuwbouwproject. Controleer daarom bij de verkopend makelaar wat er is vastgesteld voor het project waarin jij geïnteresseerd bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het verplicht is om een verklaring van een financieel adviseur te hebben om je überhaupt in te kunnen schrijven op het project en dus mee te doen met de loting.

Je bent ingeloot: dit gebeurt er hierna
Gefeliciteerd! Ben je ingeloot, maar heb je nog vragen of twijfels, dan hoef je je niet direct zorgen te maken. Je zit niet direct aan de koop vast. De koop/aannemingsovereenkomst moet nog getekend worden en daarna heb je nog bedenktijd. Wettelijk is deze drie dagen, maar in de meeste nieuwbouwprojecten wordt gebruikgemaakt van een bedenktijd van een week. Heb je bij je inschrijving onder voorbehoud van financiering opgenomen, dan kun je ook nog van de koop afzien als het niet lukt om je financiering rond te krijgen.

Je bent uitgeloot: het is niet direct voorbij
Gelukkig! Als je bent uitgeloot, maak je nog steeds kans op een nieuwbouwwoning in het project. Er bestaat namelijk altijd een reservelijst. Als iemand die wel is ingeloot afziet van de koop of bijvoorbeeld de financiering niet rond kan krijgen, dan komt deze woning weer vrij en wordt verdeeld onder kopers op de reservelijst. Bij de verkopend makelaar kun je ook nagaan wat de 'spelregels' zijn als dit proces wordt gestart.