Hoe voorkom je vocht in huis?

31 oktober 2023

Het zijn regenachtige tijden, waardoor de luchtvochtigheid in jouw woning zal toenemen. Dit is op meerdere vlakken niet fijn: een onaangenaam binnenklimaat, slecht(er) voor de gezondheid en het vocht trekt in de muren en vloeren. Hoe ga je hiermee om?

Luchtvochtigheid wordt vaak veroorzaakt door optrekkend of doorslaand vocht of condensatie op de ramen. En heel simpel: als het buiten veel regent of de luchtvochtigheid is hoog, dan heb je automatisch een vochtiger binnenklimaat in je woning. Nieuwbouwwoningen zijn goed geïsoleerd, waardoor je gelukkig al een stuk minder last hebt van vocht dan in oudere woningen. Met de volgende tips zorg je er, ook in je nieuwbouwwoning, voor dat je toch zo min mogelijk last hebt van vocht in je woning.

1. Zorg voor een constante binnentempratuur
Het is belangrijk om de binnentempratuur boven de 15°C te houden. Hoe kouder de woonruimtes, hoe sneller de luchtvochtigheid toeneemt. Koude lucht condenseert dan op de muren of op andere koude oppervlakten. Zorg naast een niet te koude temperatuur tevens voor niet te veel schommelingen. Zet bijvoorbeeld een rooster open in plaats van alle ramen wagenwijd te openen. Zo hou je de temperatuur constant en het binnenklimaat zo prettig mogelijk.

2. Ventileer voldoende
Ventilatie is belangrijk voor de luchtkwaliteit en om luchtvochtigheid te voorkomen. Juist in nieuwbouwwoningen is dit belangrijk, aangezien de isolatie van muren en vloeren beter is dan in oudere woningen en er minder lucht wordt doorgelaten. Door vochtige lucht af te voeren en droge lucht naar binnen te laten voorkom je vochtigheid in huis en bespaar je energie, aangezien droge lucht makkelijker te verwarmen is dan warme lucht. Ventilatie is vooral belangrijk als je net hebt gedoucht of gekookt, bijvoorbeeld.

3. Kies voor vochtwerende verf op de muur
Vochtwerende verf houdt condensatievocht dat via de muren binnendringt tegen en helpt dus mee aan een minder vochtige woning. Deze verf is verkrijgbaar voor binnen- en buitenmuren. 

4. Maak gebruik van handige apparatuur
Veel (nieuwbouw)woningen hebben een ingebouwd mechanisch ventilatiesysteem, welke je handmatig kan bedienen. Is het buiten regenachtig of zie je dat de luchtvochtigheid toeneemt in je woning, zet het systeem dan een tandje hoger. Zorg er daarnaast voor dat je het systeem altijd aan laat staan, al is het op de laagste stand. Ook kun je een luchtontvochtiger gebruiken in ruimtes waar je merkt dat het extra vochtig is. Het vocht wordt dan opgevangen en afgevoerd via een slang of opvangbak.