Goedkoper wonen doe je zo

16 mei 2023

Je hoort al tijden niets anders: de prijzen rijzen de pan uit, boodschappen zijn een stuk duurder en de inflatie beleeft hoogtijdagen. Je moet minder doen met hetzelfde geld, een hele uitdaging. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen in je dagelijks leven.

Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet om goedkoper te wonen. Zo blijft jouw portemonnee gevuld én woon je toch net zo prettig. 

1. Koop in plaats van huur
Het kopen van een huis is op de lange termijn vaak goedkoper dan langdurig huren. Zeker als je van plan bent om langere tijd in een woning te blijven wonen. Je lost je aankoopbedrag langzaam af, in plaats van dat je huur elk jaar wordt verhoogd. Bovendien bouw je zo een mooi kapitaal op voor de toekomst.

2. Kies je woning slim
Zijn de kinderen het huis uit of verwacht je dat dat binnenkort gaat gebeuren? Of merk je dat je niet alle kamers in je huis echt gebruikt? Vraag jezelf dan af of je echt zo’n grote woning nodig hebt. Leuk dat je altijd twee logeerkamers klaar hebt staan, maar kleiner wonen is wel zo praktisch én een stuk goedkoper. Ook een huis in een andere wijk of in een dorp net buiten de stad kan een stuk goedkoper zijn.

3. Breek je energiecontract open
Energiekosten nemen vaak een flinke hap uit het huishoudbudget. Veel mensen hebben al jarenlang dezelfde energieleverancier omdat ze opzien tegen het oversluiten van het contract. Toch hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, een nieuwe energieleverancier doet het meestal graag voor je. Kijk eens goed rond en vergelijk prijzen. Dit kan je heel veel geld schelen.

4. Bespaar energie
Zet de verwarming een stukje lager en doe een dikke trui aan, of kruip gezellig samen onder een dekentje. Gebruik energiezuinige apparaten en laat deze niet op stand-by staan als je ze niet gebruikt. Zet de wasmachine of de vaatwasser alleen aan als hij vol is. Die paar bordjes kun je ook wel met de hand afdrogen en de was droogt ook prima op een rekje.

5. Investeer in besparingen
Oké, deze klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als je nu geld investeert in duurzame maatregelen, kan dat je op de lange termijn veel geld opleveren. Denk aan: dubbele beglazing, goede isolatie en zonnepanelen. De energie die je zelf opwekt, hoef je tenslotte niet te betalen.

6. Check je verzekeringen
Verzekeringen zijn belangrijk en nodig, maar veel mensen zijn oververzekerd. Kijk eens goed of jij geen dubbele verzekeringen hebt en wat je echt nodig hebt aan dekking. Je kunt hierover ook een vrijblijvend gesprek aangaan met een expert. Hij of zij kan je helpen met de keuze voor verzekeringen die je sowieso nodig hebt en welke 'extra' zijn.

7. Verkoop je overbodige spullen
Kijk eens om je heen: welke spullen gebruik je niet en welke kleding draag je eigenlijk nooit? Door spullen die nog goed zijn te verkopen op veilingsites of de rommelmarkt, kun je makkelijk geld verdienen én je krijgt een opgeruimd huis. Ook kun je de spullen schenken aan de lokale kringloopwinkel.