Dit is waarom je een lekkende kraan moet repareren

23 augustus 2022

Er is weinig irritanter dan een lekkende kraan. Het werkt op je zenuwen en het is bovenal erg zonde. Want om de paar seconden een druppel die uit de kraan drupt zorgt voor meer waterverspilling dan je denkt. Ga hier dus snel mee aan de slag.

In onze westerse wereld is aan water komen over het algemeen geen probleem. Daardoor gaan we best makkelijk met water om, waardoor een lekkende kraan vaak even blijft liggen voordat deze gerepareerd wordt. Maar een lekkende kraan verbruikt meer water dan je denkt!

Bij een kraan die enkele druppels lekt, gaat ongeveer 4 liter per uur verloren. Dit is op jaarbasis ongeveer 35,000 liter, wat gelijk staat aan 35 gevulde jacuzzi's. Lekt je kraan daarentegen een straaltje? Dan kan het verbruik per uur oplopen naar 16 liter, wat neerkomt op 140,000 liter per jaar. Dit kost omgerekend rond de 150 euro op jaarbasis. Dit staat gelijk aan 1555 douchebeurten van 10 minuten.

Test of je kraan lekt
Een klein lek kan snel een groter lek worden, het is dus zaak dat je het snel oplost. Twijfel of je een lek hebt? Dan is het een idee om te kijken naar de watermeter. Doe dit net voordat je gaat slapen en net nadat je weer wakker wordt. Is het verschil groot zonder dat je apparaten aan hebt gehad, dan heb je misschien wel een lek in huis.

Oplossen maar!
Een kraan is vaak zelf te repareren. Het gaat vaak om een kapot rubbertje of wat kalk. Indien het probleem groter is, schakel dan een loodgieter in.