Dit is waar je op moet letten bij casco oplevering

13 januari 2023

Casco opleveren staat in letterlijke zin voor het wind- en waterdicht opleveren van een nieuwbouwwoning, dus het geraamte inclusief ramen, deuren en een goed dak. Bij een casco opleveren regel je het afbouwen zelf. Ga je voor deze optie, let dan op de volgende zaken.

Allereerst: wat betekent casco eigenlijk? Ondanks de letterlijke definitie, bestaan er ook gevallen waar kabels, leidingwerk en verschillende installaties ook onder casco oplevering vallen. Het is dus altijd goed om eerst bij de projectontwikkelaar te controleren wat 'casco' voor jouw nieuwbouwwoning betekent.

Naast de definitie van 'casco' in jouw situatie, is het goed om te kijken, als het zo ver is, of jouw woning wel voldoet aan de criteria tijdens de oplevering. Anders ga je hierna zaken tegenkomen die voorkomen hadden kunnen worden.

Het is goed om te weten dat er bij een casco oplevering veel regelwerk komt kijken. Een casco oplevering is namelijk iets anders dan de term 'sleutelklaar'. Plat gezegd staan alleen de buitenmuren. De binnenmuren moeten nog gezet worden, net als het tegel- en timmerwerk en sanitair. In sommige gevallen zijn de kabels en leidingen ook nog niet aangelegd. Maak vooraf een goede planning als je voor casco oplevering wilt gaan en haak een expert aan om je hierbij te ondersteunen.

Financiële zaken zijn minstens zo belangrijk bij casco oplevering. Bereken van te voren wat je kunt lenen aan hypotheek, waarbij je genoeg ruimte over laat voor zelfbouw.

Een vaak onderschat probleem van casco oplevering is dat het huis bij de sleuteloverdracht nog niet voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit en de Omgevingsvergunning. Je mag pas in de woning wonen, als deze op alle punten is goedgekeurd. Daarnaast heb je op onderdelen die je zelf realiseert geen garantie; eventuele latere problemen kun je niet verhalen op de aannemer van de ruwbouw. Breng dus goed, naast je hypotheek, in kaart hoe je de bouw gaat aanpakken en aan welke wetgeving je hierbij moet voldoen.