Dit gebeurt er met je woonlasten in 2024

19 december 2023

Het einde van het jaar nadert. De hoogste tijd om vooruit te kijken naar het komende jaar, waar de nodige financiële veranderingen om de hoek komen kijken. We hebben voor je op een rijtje gezet wat je volgend jaar kwijt bent aan woonlasten.

Al met al leveren financiële veranderingen in 2024 je als werkende tot € 3.000 extra op. Het heffingsvrij vermogen blijft gelijk en werkgevers mogen volgend jaar per werknemer extra vergoeden voor de werknemer op het gebied van reiskosten. Positieve financiële veranderingen, dus! Door stijgende gemeentebelastingen en heffingen zien woningeigenaren hun woonlasten wel stijgen.

Gemeentebelastingen
Huiseigenaren gaan volgend jaar gemiddeld € 51 per jaar meer betalen aan gemeentelijke belastingen en heffingen, uitkomend op gemiddeld € 938 in totaal. De verschillen per gemeente zijn wel ontzettend groot. Wil je je voorbereiden op volgend jaar en je nodige budget in kaart brengen, kijk dan op de website van jouw gemeente.

Onroerendezaakbelasting (ozb)
Als eigenaar van een woning betaal je onroerendezaakbelasting. De hoogte hiervan wordt bepaald op basis van een percentage van de WOZ-waarde van het pand. Kortgezegd is de WOZ-waarde de waarde van je woning, welke wordt bepaald aan de hand van kenmerken zoals het type woning, oppervlakten, de ligging en het bouwjaar. De WOZ-waarde en daarbij horende ozb worden bepaald door de gemeente, waardoor hierin ook verschillen per gemeente kunnen zitten. Volgens Vereniging Eigen Huis stijgt de ozb volgend jaar gemiddeld met 5,5%, maar er zijn ook gemeenten waar de ozb daalt. Ook op dit gebied is het dus aan te raden om de ozb in jouw gemeente te checken.

Voor jou als woningeigenaar is het goed om jaarlijks de WOZ-waarde van je woning te controleren. Als deze te hoog wordt ingeschat, betaal je namelijk te veel belasting. Je kan dan bezwaar maken. Online kun je veel tips vinden hoe je de waarde controleert en bezwaar kunt maken.

Afvalstoffen- en rioolheffing
Als woningeigenaar betaal je ook een heffing op afval en riool. Ook deze belastingen worden per gemeente bepaald en kunnen dus wisselen afhankelijk waar je woont. In 2024 stijgt de afvalstoffenheffing gemiddeld met 6%. De rioolheffing stijgt iets minder erg, met 4,5%. Deze heffingen kunnen per gemeente variëren van € 150 tot € 530 per jaar. Lokale omstandigheden van de gemeente spelen een grote rol bij het bepalen van de hoogte van de heffing.