De verwachtingen voor de huizenmarkt in 2023

30 december 2022

Na een lange tijd van stijgende woningprijzen en overbieden, brak er een tijd aan waar de prijzen gingen dalen, maar de hypotheekrente omhoog ging. Welke trends op de woningmarkt worden verwacht voor het nieuwe jaar? We nemen je mee!

Wat kun je volgend jaar verwachten en wat staat er op de planning?
- De verwachting is dat de prijzen blijven dalen. De Nederlandse Bank (DNB) voorspelt een daling in woningwaarde van drie procent. 
- De Nationale Hypotheek Garantie-grens (NHG) wordt opgerekt van € 355.000 naar € 405.000. Met een NHG-hypotheek heb je een vangnet, wat je lagere rente oplevert. Dit biedt voornamelijk mooie kansen voor starters.
- De overdrachtsbelasting stijgt voor beleggers van 8 naar 10,4 procent. Dit biedt tevens kansen voor starters, aangezien zij deze belasting niet betalen voor een woning onder de € 440.000.
- De belastingvrije schenking van € 106.671 voor de aanschaf van een huis wordt verlaagd naar € 27.231, wat meer kansen geeft aan woningkopers die geen ouders hebben die deze (hoge) schenking kunnen geven. Zo krijgt een grotere groep Nederlanders de mogelijkheid om een woning te kopen.
- Het bieden op een woning wordt transparanter. Vanaf 1 januari is een biedlogboek, waarin alle biedingen en bijbehorende afspraken staan opgesteld, verplicht voor een selectie makelaars.
- Het plan voor een puntensysteem voor huurders in de vrije sector krijgt verder vorm. Het gevolg hiervan is dat extreme huurprijzen voor kleine of slecht onderhouden woningen niet meer mogelijk is.
- De woningkrapte blijft helaas aanhouden, door onder andere de prijsstijging van materialen, een tekort aan personeel en de grondstoffen- en stikstofproblematiek. Het kabinet wil tot 2030 900.000 nieuwe woningen gaan bouwen. De meningen of dit te behalen valt, zijn echter verdeeld.

De trends en verwachtingen laten een positief beeld zien, maar er zijn nog steeds aandachtspunten. Gelukkig worden er al veel stappen in de goede richting gezet op de woningmarkt.