Checklist: oriënteren op een nieuwbouwwoning

12 december 2023

Het kopen van een nieuwbouwwoning is in veel opzichten anders dan bestaande bouw, van het financiëren tot het inrichten van je woning. Met deze duidelijke checklist weet je waar je op moet letten en kies je een nieuwbouwproject dat past bij jouw wensen.

Het vinden van de perfecte nieuwbouwwoning is een spannende reis, maar het vereist ook gedegen onderzoek en een goede oriëntatie om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk jouw droomhuis vindt. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen naar die ideale nieuwe woning:

Definieer je wensen
Maak een lijst van jouw essentiële behoeften en wensen voor je nieuwe woning. Denk aan de locatie, het type woning, het aantal kamers, buitenruimte, voorzieningen en andere specifieke eigenschappen die voor jou belangrijk zijn. Kijk niet alleen naar de woning, maar breng ook je wensen voor de wijk in kaart. Denk hierbij aan de grootte van de wijk, de soorten woningen en aanwezigheid van groen of water.  

Breng je (financiële) situatie in kaart
Maak jouw wensenlijst concreet door hier een budget aan te koppelen. Ga het gesprek aan met een financieel adviseur om voor jouw situatie te achterhalen hoeveel jouw nieuwbouwwoning kan kosten. Heb je overwaarde op je huidige woning of ben je een starter op de woningmarkt? Kom je in aanmerking voor extra financiëring doordat je een energiezuinige woning op het oog hebt? Met zulke vragen wordt rekening gehouden. Hierna weet je welke nieuwbouwprojecten eventueel afvallen en waar je je op kunt gaan focussen.

Onderzoek de omgeving
Bij nieuwbouw is een bezichtiging van de woning helaas niet mogelijk. Wat wel kan: de omgeving verkennen. Nieuwbouwprojecten bestaan vaak uit verschillende fases. De kans is aanwezig dat een deel van de wijk al is gebouwd. Zo kun je een gevoel krijgen bij de locatie en bepalen of je je hier thuisvoelt. Let ook op voorzieningen in de omgeving, zoals scholen, winkels, openbaar vervoer en andere faciliteiten die jouw dagelijks leven gemakkelijker kunnen maken.

Vergelijk verschillende projecten
Neem de tijd om diverse nieuwbouwprojecten te vergelijken. Kijk naar beschikbare plattegronden en extra opties die worden aangeboden. Vergelijk prijzen en bezoek modelwoningen als dit mogelijk is. Zo krijg je direct een tastbaar idee van de ruimte, indeling en afwerkingen die worden aangeboden.

Veel succes en plezier bij je keuze!