Zo wordt de inrichting van jouw nieuwbouwwoning een succes

17 oktober 2023

Het moment is daar: het is tijd om jouw nieuwbouwwoning persoonlijkheid en warmte te geven met een passende inrichting. Waar begin je? En welke stijl heb jij voor ogen? Volg dit stappenplan om niets te vergeten en de juiste volgorde aan te houden.

Stap 1: inspiratie
Een hele belangrijke stap, want hiermee bepaal je de basis voor jouw woning. Bedenk voor welke doeleinden je kamers wilt gebruiken en welke stijl hierbij past, aansluitend bij jouw persoonlijke voorkeuren. Interieurmagazines, -websites, Pinterest en Instagram zijn een greep uit de platforms waar je genoeg inspiratie kunt opdoen. Creëer een moodboard met foto's en ideeën die je aanspreken. Dit zal je helpen om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt bereiken.

Stap 2: budget bepalen
Overweeg hoeveel je wilt uitgeven aan muren, vloeren, meubels en decoraties. Een voordeel van nieuwbouw is is dat alles spiksplinternieuw is en je geen renovaties hoeft te doen. Een valkuil kan zijn dat je 'all out' gaat. Een goed doordacht budget zal je helpen om je budget niet te overschrijden en je inrichtingsproject soepel te laten verlopen.

Stap 3: ruimtes plannen
Nu is het tijd om in detail te treden. Maak voor elke kamer of ruimte in je woning een doordacht ruimteplan, zodat je elke vierkante meter optimaal benut.

Stap 4: kleurenschema's en stijlen
Met de juiste kleuren en stijlen bepaal je een sfeer per ruimte en breng je deze echt tot leven. Kies een kleurenpalet en een interieurstijl die bij je persoonlijke voorkeur past en zorg voor een harmonieus geheel in je hele woning.

Stap 5: muurbekleding, vloeren, meubels en accessoires selecteren
Het moment is daar om aankopen te gaan doen. Met de inzichten die je hebt opgedaan in de vorige stappen heb je genoeg handvatten om muurbekleding, vloeren, meubels en accessoires te kiezen. Bedenk hiervoor eerst welke items je wilt hergebruiken vanuit een vorige woning en wat je nieuw wilt aanschaffen.

Stap 6: verlichting kiezen
De juiste verlichting op de goede plekken zorgt nét voor dat extra beetje sfeer, naast het praktische gedeelte. Breng je lichtwensen per ruimte in beeld - van sfeerverlichting tot praktische lichtbronnen - en ga hierbij op zoek naar passende armaturen.

Stap 7: tijd om in te richten!
De laatste, en misschien wel leukste, stap. Het is tijd om je woning in te gaan richten volgens je plannen. Breng je meubels en accessoires in de ruimtes zoals je hebt gepland en voeg je persoonlijke touch toe. Hang familiefoto's op, plaats kunstwerken die je dierbaar zijn, en maak je huis echt van jou.