Zo maak je jouw tuin herfstklaar

26 september 2023

Aan de temperaturen merk je het nog niet helemaal, maar de herfst is zeker begonnen. De dagen worden korter en koudere maanden zijn op komst. Nu is het moment om een tuindag in te plannen en jouw tuin klaar te maken voor de komende tijd. Doe dat met deze checklist!

Je tuin zal je dankbaar zijn als je de volgende stappen onderneemt. En jij uiteindelijk ook, want zo kun je met een gerust hart de winter in. ;) Met het volgende stappenplan vergeet je niets.

Snoeien én planten
Begin met heersters, struiken en heggen - als je deze hebt in je tuin. Geef ze een goede snoeibeurt om te voorkomen dat ze verwilderen en openvallen. Driekwart wegsnoeien? Geen probleem! In de lente zal de struik of heg weer mooi één geheel worden.

Je zou het misschien niet denken, maar de herfst is een perfect moment om planten te planten, te verplanten of te stekken. De grond is namelijk nog warm genoeg, er is genoeg regenval en de planten kunnen rustig wennen voordat de winter begint. Ook voorjaarsbloemen kun je nu gaan planten. Oktober is hier de beste maand voor.

Ook in het najaar is het leuk als je tuin wat kleur heeft. Maak de keuze uit winterplanten om je tuin in de koude maanden kleurrijk te maken. Ook kun je je tuin versieren met bijvoorbeeld pompoenen of sierfruit.

Niet alle planten houden van de kou. Verhuis deze planten naar een warme(re) garage of je woonkamer, zodat ze hier kunnen overwinteren. Doe dit voor de eerste vorst, maar stel het zo lang mogelijk uit. Als de temperaturen buiten nog goed zijn, kunnen de planten nog buiten blijven. Kijk per plantsoort waar ze het best kunnen overwinteren: bij het raam of juist in een donkere hoek, bijvoorbeeld.

Wat liefde voor je gazon
De regen en kou waar de herfst om bekend staat zijn niet fijn voor je gazon. Net als bladeren die op je gazon terechtkomen. Haal deze dus ook regelmatig weg. Eind oktober is de beste periode voor een laatste maaibeurt, op een iets hogere stand, net als het zaaien van nieuw gras. Bestrooi kale plekken in het gras met graszaad en maak de grond hierna vochtig.

Aan de slag met je vijver
Heb je een vijver, dan kan deze in de herfst ook een opfrisser gebruiken. Zorg ervoor dat waterplanten niet te groot zijn geworden en er nog genoeg wateroppervlak onbedekt is. Verwijder regelmatig afgevallen bladeren of span een afdeknet boven je vijver. Controleer daarnaast hoe vaak je de vissen in je vijver nog moet voeren om hen voor te bereiden op de winter.

Veilig bewegen door je tuin
In de winter kan het verraderlijk glad worden, vooral als je nu al tegels hebt die bedekt zijn met mos of algen. Maak deze daarom nu alvast schoon. Dit doe je heel gemakkelijk met speciale huis-en-tuin middelen die zijn gemaakt voor dit doeleinde.

Vooruitkijken naar het voorjaar
Denk alvast vooruit naar het voorjaar en creëer plekken in je tuin waar vogels eitjes kunnen gaan leggen. Hang bijvoorbeeld nu al een vogelhuisje op, zodat vogels hieraan kunnen wennen en een plekje kunnen reserveren. Ook voor egels kun je een verblijfplek realiseren door een composthoop of bij elkaar geveegde bladeren te laten liggen. Hieronder kunnen ze mooi schuilen.

Succes met het herfstklaar maken van jouw tuin!