Vijf tips voor een goede akoestiek in jouw nieuwbouwhuis

09 januari 2024

Een strak, minimalistisch interieur met harde wanden en vloeren kan zorgen voor een echo in jouw nieuwbouwhuis. Wil je dit voorkomen? Gebruik dan de volgende tips om een goede akoestiek te creëren en meer rust te brengen in jouw prachtige nieuwe huis.

De akoestiek is in iedere kamer van je huis anders. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte en vorm van de kamer en de gebruikte materialen van zowel de vloeren, muren en plafonds, als de meubels en aankleding. Zachte materialen absorberen geluid, waar harde materialen juist zorgen voor weerkaatsing van geluid.

Dit kun je doen om de akoestiek in jouw nieuwbouwhuis te verbeteren:

1. Maak gebruik van zachte materialen
Harde materialen zoals beton, metaal, plastic en glas zorgen ervoor dat geluid weerkaatst. Zachte materialen zoals gordijnen, kleden, kussens en stoffen lampenkappen dempen juist geluiden. Deze zijn dus een zeer goede toevoeging om de akoestiek in je huis te verbeteren. Over het algemeen geldt hiervoor het volgende: hoe meer stoffen je gebruikt, hoe beter de akoestiek.

2. (Vloer)kleden absorberen extra
Een vloerkleed is niet alleen een gezellige en warme toevoeging aan je interieur, het zorgt er ook nog eens voor dat veel geluid wordt geabsorbeerd. Een kleed is dan ook een van de toegankelijkste manieren om de akoestiek in huis te verbeteren. En kleden zijn er niet enkel voor op de vloer! Hang bijvoorbeeld een wandkleed op; naast een mooie blikvanger en sfeermaker in de ruimte ook nog eens goed voor de akoestiek.

3. Voorkom weerkaatsing van de ramen met gordijnen
Ramen weerkaatsen geluid best hard, waardoor de akoestiek in huis minder wordt. Gordijnen zijn in dat geval een goede oplossing, vooral wanneer ze gemaakt zijn van stof. Passen stoffen gordijnen niet bij de rest van jouw interieur? Maak dan de keuze voor houten jaloezieën of shutters, deze werken ook geluidsabsorberend.

4. Akoestische panelen
Een blikvanger in je nieuwe huis en goed voor de akoestiek: bekleed een (deel van een) wand of het plafond met akoestische panelen. Deze zijn tegenwoordig ook vaak vervormd als kunst. Ook kun je deze panelen subtiel verwerken in meubels of monteren achter kunst. Ze zijn dan minder of niet zichtbaar, maar doen wel hun werk. Zijn houten wanden niet jouw smaak, dan kun je ook kiezen voor kurken panelen. Er bestaan daarnaast ook gietvloeren waar kurk in verwerkt is.

5. Natuurlijke oplossing
De laatste tip is voor de plantenliefhebbers. Planten hebben namelijk ook een geluiddempende werking. Heb je dus altijd al een muur van mos of een plantenwand willen hebben? Dan is dit dus hét perfecte moment om hiervoor te kiezen.