Opstalverzekering: alles wat je moet weten op een rijtje

08 november 2023

Heb je een koopwoning met hypotheek, dan is een opstalverzekering (vaak) verplicht. Met deze verzekering verzeker je jouw woning, en alle vaste zaken die erbij horen, voor schade door onverwachte gebeurtenissen. We nemen je mee in de details van deze verzekering.

Schade door brand, inbraak of storm: allemaal gebeurtenissen waar je liever niet over na denkt, maar je wel graag geregeld wilt hebben met een goede verzekering. Lees alle ins & outs over de opstalverzekering, zodat je goed op de hoogte bent en de juiste keuze kunt maken, mocht je een (nieuwe) verzekering gaan afsluiten.

- Als eerste: is jouw (nieuwe) koopwoning een appartement, dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit wordt geregeld door de Vereniging van Eigenaren (VvE).
- Een opstalverzekering dekt schade in de volgende gevallen: brand, elektriciteit (kortsluiting), storm, blikseminslag, neerslag, vorst, inbraak, diefstal, schade tijdens verbouw of aanbouw of een breuk of lek in (dubbel)glas.
- Met een opstalverzekering verzeker je alleen vaste onderdelen van je woning. Denk hierbij aan muren, het dak, je keuken en badkamer, verlijmde vloeren, maar ook je tuin, glas, een schuur en zonnepanelen. De regel gaat als volgt: alle onderdelen die je niet kunt verplaatsen, zijn verzekerd. Dit betekent dat meubels en kleding, bijvoorbeeld, niet zijn verzekerd vanuit een opstalverzekering. Hier dien je een aparte verzekering, een inboedelverzekering, voor af te sluiten.
- Wil je schade vergoeden welke is ontstaan door slecht of te lang uitgesteld onderhoud, dan wordt de schade niet altijd vergoed vanuit een opstalverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade door kortsluiting als dit voorkomen had kunnen worden door onderhoud in je meterkast. Andersom geldt ook: woon je veilig, dan krijg je bij sommige verzekeraars korting op je premie.
- Breng je na het afsluiten van een opstalverzekering aanpassingen aan in je woning, controleer dan of dit de dekking van je opstalverzekering niet beïnvloedt. Vaak wordt dit standaard verzekerd, maar hier kun je maar beter 100% zeker van zijn.