Hoe verloopt een inschrijfproces bij nieuwbouw?

02 mei 2023

Hoera, je hebt een nieuwbouwproject gevonden dat aan jouw wensen voldoet. De volgende stap is het kenbaar maken van jouw interesse voor dit project en je vervolgens in te schrijven op één of meerdere van de woningen. We nemen je mee in dit proces.

Bij de verkopend makelaar van het nieuwbouwproject kun je je gegevens achterlaten en bij sommige projecten ook al laten weten welk type woning je interesseert. Schrijf je ook op de projectpagina in voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte wordt gehouden van het project, zoals wanneer de start verkoop is.

Jouw inschrijving afronden
Laat je weten dat je geïnteresseerd bent in een nieuwbouwproject, dan kun je je vaak al inschrijven voor specifieke bouwnummers. Tijdens de inschrijving wordt aangegeven op hoeveel bouwnummers je je kunt inschrijven. Hier kun je vaak ook een favoriet aangeven. Vaak moet je ook al een bewijsstuk aanleveren waarin duidelijk wordt dat je de financiële middelen hebt om de aanstaande woning te kunnen kopen of huren.

Jouw inschrijving en bewijsstuk worden gebruikt voor de inloting of toewijzing. Als je door deze fase bent, kun je een optie nemen op één van de bouwnummers. Daarmee heb je het eerste recht van koop of huur.

Mogelijk: een optiegesprek
Bij sommige nieuwbouwprojecten wordt gewerkt met optiegesprekken. Deze vinden plaats na de toewijzing of inloting. In dit gesprek, welke je samen met de verkopend makelaar hebt, kun je nog aanvullende vragen stellen. Bijvoorbeeld over de mogelijkheden van meer- of minderwerk. Na dit gesprek kun je je definitieve keuze maken of je door wilt gaan met het aankoop- of verhuurproces. Dit gesprek is overigens niet verplicht, maar kan je erg helpen in je keuze.

Wat gebeurt er als je wordt uitgeloot?
Geen zorgen, je maakt nog steeds kans. Wanneer iemand anders afziet van de optie of de aanstaande woning niet kan financiëren, wordt een reservelijst gebruikt. De tweede geïnteresseerde krijgt dan de mogelijkheid tot koop of huur.