Zo ruim je in 5 stappen je keuken op!

13 september 2022

Je keuken is een van de plekken die al snel overvol raakt. Van lepels tot pizzasnijders en al die plastic bakjes 'die nog wel eens van pas kunnen zijn'. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dan kunnen deze tips jou wel eens helpen.

Stap 1: maak rommel
Om rommel op te ruimen, mag je eerst rommel maken! Dus haal vooral alles uit die besteklades en leg alles op één grote hoop. Zo kom je erachter wat je allemaal hebt en zie je vooral gemakkelijk of je het wel allemaal nodig hebt. Achttien aardappelschilmesjes waarvan er een aantal bot zijn, dat is toch overbodig?

Stap 2: gooi weg
De welbekende “weggooien zonder je schuldig te voelen”. Dat botte aardappelschilmesje waar jouw oma vroeger nog haar aardappels mee schilde: heb je die nog echt nodig? Weeg jouw sentimentele waarde af tegen de praktische kant. Je hoeft niet alles te bewaren, want er is nu eenmaal een tijd van komen en gaan.

Stap 3: creëer overzicht
Iedereen heeft wel een rommellade of een rommelkastje in huis. De kunst is alleen om ervoor te zorgen dat je die aanvult met dingen die je echt nog nodig gaat hebben. Wanneer je die eerste selectie hebt gedaan en de overbodige spullen hebt weggedaan, ruim die kast of lade op door alles bijvoorbeeld in bakken te stoppen. Zo hou jij zelfs je rommelhoekje overzichtelijk.

Stap 4: sorteer op grootte
Om praktische ruimte te creëren en je kastjes er netjes uit te laten zien, sorteer je je keukenspullen op grootte. Door bijvoorbeeld alle kopjes en pannen van dezelfde grootte bij elkaar te zetten zorg je voor een nette uitstraling, heb je meer overzicht én houd je praktisch ook echt meer ruimte over.

Stap 5: gebruik je keukenkastjes
De laatste tip, maar misschien wel één van de belangrijkste. Zorg ervoor dat je jouw kastjes praktisch inricht en daadwerkelijk de ruimte gebruikt. Je werkblad van je keuken is namelijk geen opbergruimte. Zodra je jouw keukenspullen opbergt op planken of in lades zorgt dit voor een opgeruimd gevoel zodra je jouw frisse keuken weer binnenstapt.