Woondeal Amsterdam getekend: meer betaalbare woningen

17 juli 2019

Om het woningtekort in de regio Amsterdam terug te dringen en ervoor te zorgen dat er altijd voldoende betaalbare woningen zijn, gaan de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en het Rijk samenwerken. Dit betekent dat er van  2018 tot 2025 ruim 100.000 woningen worden bijgebouwd. 

Door de populariteit van huur- en koopwoningen zijn de huizenprijzen de laatste jaren enorm gestegen in de regio Amsterdam. De afgelopen 3 jaar zijn er ongeveer 50.000 woningen gebouwd. Desondanks blijven de prijzen stijgen en kunnen vooral jonge huishoudens geen betaalbaar huis vinden. Het Rijk en de MRA hebben daarom in de woondeal afgesproken zich in te zetten voor het realiseren én behouden van betaalbare woningen, ook in het middensegment. 

In de woondeal trekt het Rijk 2 miljoen euro uit voor de ontwikkeling en versnelling van de woningbouwlocaties langs de Hoornse Lijn met de stationsgebieden Zaandam, Zaandam Kogerveld en Purmerend. Daarnaast krijgt de gemeente Zaanstad 500.000 euro voor pilots rond wijkvernieuwing en het ondersteunen van woningbezitters die met een stapeling aan kosten te maken hebben, bijvoorbeeld door funderingsproblemen. De MRA en Het Rijk gaan niet alleen een oplossing zoeken voor het betaalbaar houden van de bestaande woningvoorraad, maar ook voor voldoende investeringscapaciteit van woningcorporaties. Het Rijk ondersteunt met expertise, aanpassingen in wet- en regelgeving en geld voor pilots rond bijvoorbeeld de aanpak van malafide huisjesmelkerij.