Welke stappen neem je bij het kopen van een nieuwbouwwoning?

18 januari 2022

Het kopen van een nieuwbouwwoning gaat net wat anders dan een bestaande woning. In onderstaand stappenplan vind je precies waar je allemaal rekening mee moet houden. Zo voorkom je verrassingen en weet je precies wanneer je wat regelt.

1. Voorbereiding
Je hebt besloten dat je graag een nieuwbouwwoning wilt kopen. Wat nu? Start met het op papier zetten van je woonwensen, zodat je precies weet waar je naar op zoek bent. Denk hierbij aan zaken zoals de plaats (en eventueel de buurt) waar je wilt wonen, hoeveel je kan betalen en in wat voor huis je wilt wonen, zoals een appartement of een rijtjeshuis.

2. Het vinden van een woning
Tijd om de zoektocht te beginnen. Houd je wensenlijstje in gedachten en ga op nieuwbouwsites op zoek naar de perfecte woning. Of loop eens langs bij een makelaar, deze kan je altijd helpen en eventueel tips geven. Heb je een mooi nieuwbouwproject gevonden, aansluitend bij je wensen? Verdiep je dan in het project en bestudeer de verkoopbrochure. Informeer ook naar de garantie- en waarborgregeling, zodat je altijd veilig zit bij een faillissement van de aannemer. Schrijf je binnen de inschrijfperiode in voor het project. Zijn er meerdere belangstellenden, dan vindt er vaak een loting plaats.

3. Contract
Je bent ingeloot voor je nieuwbouwwoning, gefeliciteerd! Nu is het hoog tijd om je koopcontract te tekenen. Dit heet bij nieuwbouwwoningen de koop-aannemingsovereenkomst. Dit contract omvat de koop van de grond en de opdracht tot bouw van de woning. Let tijdens het tekenen van het contract op: de prijs, betalingstermijnen, garantie, bouwtijd en andere voorwaarden. Na het tekenen heb je een zeer korte bedenktijd. Daarna zit je aan het contract vast.

4. Financiering
Na het tekenen van het contract is het tijd om je financiering regelen. In de oriënterende fase van de koop heb je vastgesteld of je genoeg middelen hebt om het huis te kopen. Als dit nog steeds klopt, kun je beginnen met de hypotheekaanvraag.

5. Eigendomsoverdracht
De eigendomsoverdracht is een belangrijk moment: je wordt nu namelijk eigenaar van het perceel en alles wat al gebouwd is. Vanaf deze periode begin je ook met de eerste betalingen, niet pas als de bouw van de woning helemaal af is. Houd hier altijd goed rekening mee. Huur je nu bijvoorbeeld een woning of betaal je nog hypotheek voor je huidige woning, dan heb je een periode dubbele lasten.

6. Tijdens de bouw
Meestal houdt de aannemer je goed op de hoogte van de voortgang, maar het blijft natuurlijk verstandig om zelf ook af en toe polshoogte te nemen. Zo blijf je grip houden op de bouw. Soms kunnen er dingen fout gaan, dus blijf tijdens het proces nauw betrokken.

7. Oplevering
De bouw is eindelijk afgerond. Nu komt de oplevering. Tijdens dit formele moment controleer je met de bouwer de werkzaamheden, gebreken en of alles volgens afspraak is uitgevoerd. Hierna ondertekenen jullie samen een proces verbaal van oplevering en krijg je de sleutel. Vergeet ook de 5%-regeling niet, waarmee je zekerheid hebt als de aannemer alle opleverpunten niet tijdig oppakt of herstelt.

8. Na de oplevering
De woning is klaar, de laastste klusjes zijn gedaan. Nu komt het leukste gedeelte, de inrichting van je huis en tuin! Kom je nu nog gebreken tegen? Kijk dan goed naar de koop-aannemingsovereenkomst, hierin kan staan dat de bouwer aansprakelijk is.

Als dit proces is afgerond dan kan je met een fijn gevoel je nieuwe huis betrekken. Geniet ervan!