Wat te doen bij faillissement van de aannemer of projectontwikkelaar?

21 maart 2023

Hier sta je liever niet bij stil en het gebeurt vaker niet dan wel, maar tóch wil je goed voorbereid zijn. Voordat je een samenwerking aangaat met een aannemer of projectontwikkelaar is het goed om in kaart te brengen wat jouw risico is. Lees onze vier tips!

We hebben vier tips voor je opgesteld om het risico voor jezelf bij eventueel faillissement zo klein mogelijk te maken.

1. Keurmerk Stichting GarantieWoning
Dit keurmerk kan verleend worden aan verzekeraars. Verzekeraars die dit keurmerk hebben, moeten voldoen aan een flinke waslijst eisen voor financiële zekerheid. Tref je een aannemer die is aangesloten bij een bedrijf met dit keurmerk, dan is de kans op faillissement een stuk kleiner. Een instelling met dit keurmerk zorgt er namelijk voor dat er zorg wordt gedragen voor de gehele afbouw van de woning of het herstellen van gebreken.

2. Betaal alleen voor al uitgevoerde werkzaamheden
Voor jezelf kan het prettig zijn om het aannemersbedrag vooruit te betalen en de schuld voor jezelf te verkleinen. Toch raden we je aan dit niet te doen. Mocht een bedrijf failliet gaan, dan krijg je het bedrag dat je hebt betaald voor werkzaamheden die nog niet zijn uitgevoerd namelijk niet terug. Het is beter om in termijnen te betalen. Heb je een samenwerking met een bedrijf met het Keurmerk Garantiewoningen dan wordt er sowieso voor je geregeld dat er in termijnen wordt betaald, welke al op voorhand vaststaan.

3. De 5%-regeling
Als je een nieuwbouwwoning koopt, kun je 5% van de aanneemsom in een depot storten bij de notaris. De notaris houdt het geld drie maanden na oplevering van je woning vast en geeft je zekerheid om eventuele gevonden gebreken na oplevering in deze drie maanden op te lossen. Als er een faillissement optreedt, wacht de notaris af tot de opschortende voorwaarde vervuld is voordat de curator wordt betaald.

4. Goed geregeld met de curator en verzekeraar
Na faillissement zorgt een advocaat (curator) voor de afwikkeling van lopende zaken. Hij zal het contact met jou onderhouden. Het is dus fijn om te weten met wie je te maken hebt. Ook de verzekeraar kan je helpen bij een faillissement. Zo kan een verzekeraar een nieuwe aannemer inhuren die jouw woning af kunt bouwen. Het is niet raadzaam om dit zelf te regelen. Ook eventuele gebreken die later aan het licht komen, kun je na een faillissement van de aannemer met je verzekeraar opnemen.