Wat is een bouwdepot en wat kun je ermee?

02 april 2019

Heb je onlangs een nieuwbouwhuis gekocht of ben je dit binnenkort van plan? Dan krijg je ongetwijfeld te maken met een bouwdepot. De regel is dat wanneer je bij de notaris bent om eigenaar te worden van de grond of het appartementsrecht er door de bank een bouwdepot geopend wordt.  Vanuit het bouwdepot worden de tijdens de bouw nog te betalen bouwtermijnen aan de aannemer betaald.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, wordt dat vastgelegd in een contract, een koop-aannemingsovereenkomst. Je koopt de grond of het recht van erfpacht en je geeft opdracht aan de aannemer om de woning of het appartement te bouwen.

Gebruikelijk is dat je na het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst een termijn van 2 maanden krijgt om samen met je hypotheekadviseur de juiste hypotheek uit te kiezen en de keuze te maken in de geldverstrekker. Binnen deze termijn van 2 maanden moet de bank akkoord hebben gegeven op de financiering, want na deze 2 maanden is de aankoop op dit onderdeel definitief.

Een bouwdepot is onderdeel van je hypotheek. Dit betekent dat je hier hypotheekrente over betaalt. Echter, over het bedrag in het bouwdepot ontvang je weer rente. Zolang je nog geen geld hebt opgenomen uit het bouwdepot is de rentevergoeding -in de regel- gelijk aan wat je betaalt aan hypotheekrente. Vanaf het moment dat je geld gaat opnemen, ontvang je minder rente dan je betaalt en stijgen de hypotheekrentekosten. Goed om te weten: deze rente is aftrekbaar.