Wat is de beste plek voor jouw kamerplanten?

14 oktober 2022

Met donkerdere dagen op komst is een gezellig huis echt goed thuiskomen. Kamerplanten helpen mee aan de sfeer én zorgen voor een goede luchtkwaliteit. In welke ruimtes komen kamerplanten het best tot hun recht, zodat deze volop in leven blijven?

Hoe gezonder planten zijn, hoe meer ze bijdragen aan een positief gevoel in huis. Het blijkt namelijk echt uit onderzoek dat planten een goed effect hebben op ons welzijn. De ruimte waar je een plant plaatst heeft echter wel effect op de gezondheid van de plant. Welke plant is op zijn best in welke ruimte?

Slaapkamer
Planten zijn geen vervanging voor luchtzuivering, maar dragen zeker hun steentje bij. Vooral in de slaapkamer is dit erg gewenst. Denk hierbij aan planten zoals de lepelplant en aglaonema. In de slaapkamer is het vaak ook iets donkerder dan andere ruimtes, wat voor deze planten ook geen probleem is. Sterker nog: dit hebben ze nodig. Benieuwd welke planten nog meer luchtzuiverend werken? Bekijk in het tuincentrum de labels.

Badkamer
In een badkamer is de luchtvochtigheid doorgaans hoger dan in andere ruimtes. Tropische planten, zoals varens en philodendrons, doen het daarom goed in de badkamer. Deze planten zijn wel alleen geschikt als er licht in je badkamer binnenkomt. Geen enkele plant kan overleven in een geheel donkere ruimte.

Woonkamer en keuken
Vooral in de woonkamer is een gezellige sfeer altijd zeer gewenst. Gelukkig is de woonkamer, en ook de keuken, de beste plek voor planten. Hier komt het meest licht binnen en vaak ook de zon. Let er wel op dat niet alle planten goed overleven in de volle zon. Planten kunnen verbranden door het glas. Wil je planten in de zon zetten, kies dan voor cactussen, vetplanten, vrouwentong of planten met grijsachtige bladeren. Je groene planten overleven het best gedeeltelijk in de zon of helemaal in de schaduw. 

Balkon
Heb je geen tuin, maar wil je je buitenruimte toch gezellig maken? Planten zoals petunia's, geraniums, olijfwilg of blauwe distel zijn geschikt om te overleven in potten, zonder water uit de grond. Daarbij kun je onderscheid maken tussen eenjarige en meerjarige planten. Niet alle buitenplanten kunnen de vorst namelijk overleven. Je kunt er dan ook voor kiezen om planten in de winter tijdelijk binnen te zetten om te "overwinteren".