Wat houdt de woonquote in?

15 maart 2019

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) stelt elk jaar regels op om jou te beschermen tegen te hoge hypotheeklasten. Deze regels worden ook wel de woonquote genoemd en hebben invloed op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Maar waar wordt de woonquote eigenlijk op gebaseerd?

Omdat je naast het betalen van je hypotheek ook geld moet overhouden voor bijvoorbeeld boodschappen, je energierekening en andere kosten, is er wettelijk bepaald dat je slechts een deel van je inkomen aan je hypotheek mag besteden. De woonquote is het percentage van jouw inkomen dat aan woonlasten besteed mag worden. 

De hoogte van de woonquote is afhankelijk van je leeftijd (en of je binnen 10 jaar met pensioen gaat), inkomen en de hypotheekrente. Over het algemeen geldt: hoe hoger het inkomen of de rente, hoe hoger de woonquote.

Als je bijvoorbeeld beschikt over een jaarsalaris van 30.000 euro en een hypotheekrente van 2,2% betekent dit dat jouw woonquote in 2019 20% bedraagt. Jaarlijks mag je dus 6.000 euro aan je hypotheek besteden. Is je inkomen of de rente hoger? Dan stijgt ook de woonquote. Zo is de woonquote in 2019 bij een rente van 3% en een inkomen van 44.000 euro 22%.