Wat gebeurde er allemaal op de woningmarkt in 2020?

15 december 2020

Het einde van 2020 nadert. Een bewogen jaar waarin de vraag op de woningmarkt ondanks corona bleef stijgen. Wat gebeurde er nog meer op de woningmarkt? En wat zijn de verwachtingen voor komend jaar? We zetten de belangrijkste punten op een rij.

Woningverkoop
Het aantal verkopen van bestaande koopwoningen is in 2020 ten opzichte van 2019 met 7,4% gestegen. De grootste stijging was in Utrecht (11,7%), gevolgd door Rotterdam (6%) en Amsterdam (4%). Sinds april 2020 zijn er veel meer woningen te koop gezet in de grote steden waardoor er in de zomermaanden veel transacties hebben plaatsgevonden, meldt ING. 

Huizenprijzen
Ook de huizenprijzen zijn gestegen. Waar de prijsstijging vorig jaar ongeveer 5% bedroeg, was dit in 2020 bijna 8%. Daarnaast zijn de regionale verschillen in woningprijzen iets afgenomen. Zo zijn de huizenprijzen in Groningen harder gestegen dan in Noord-Holland. In de stad Groningen stegen de huizenprijzen gemiddeld met 11,6%, terwijl dit in Amsterdam 5,7% was. Waar prijzen in de Randstad eerst het hardst stegen, is dat nu meer in de provinciale steden en landelijke gebieden. Een belangrijke verandering op de woningmarkt.

Hypotheekrente 
De eerste maanden van 2020 zette de hypotheekrente de licht dalende trend van 2019 voort. De coronacrisis zorgde er echter voor dat de hypotheekrente voor het eerst in jaren weer steeg. Om de gevolgen van de coronacrisis te beperken, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) fors ingegrepen en een steunpakket aangekondigd. De ECB heeft aangegeven tot zeker juni 2021 rekening te houden met het ondersteunen van de economie. Hiermee wil de ECB ervoor zorgen dat de rentes niet omhoog schieten. Of het voldoende is om de rentes te blijven drukken, is de vraag. Het coronavirus en de kans op de harde Brexit maken het een onzekere situatie.