Wat betekent vrij op naam nu precies?

18 april 2022

Bij veel nieuwbouwwoningen zie je vaak de afkorting v.o.n. staan, oftewel vrij op naam. Kortweg houdt het in dat de koper bovenop de koopsom geen extra kosten betaalt voor de overdracht. Maar welke kosten vallen hier nu onder en welke kosten niet?

Bij het kopen van een nieuwbouwproject zijn er vaak verschillende soorten kosten betrokken. Naast de aannemer en de grond betaal je ook voor meerwerk, de notaris, de keuring en vele kleine kostenposten. Sommigen daarvan zijn inbegrepen in de v.o.n.-prijs, maar wat valt daar nu onder? En wat vooral niet?

Wat is er inbegrepen in de v.o.n.-prijs?
Over het algemeen kan je zeggen dat de kosten die te maken hebben met de grond, de bouw, de ontwikkeling van de woning en de overdracht inbegrepen zijn in de v.o.n.-prijs. Wat inbegrepen is in de v.o.n.-prijs is: de kosten van de grond; de bouwkosten (inclusief loonkosten en materiaalkosten); de kosten van de architect en andere adviseurs; de aanleg van water, elektra, riolering en gas; de omzet- en gemeentebelasting en de overdrachtskosten van de notaris. Onder bepaalde omstandigheden vallen ook nog de kosten van het waarborgcertificaat en de makelaarscourtage van de verkoopmakelaar hieronder. Zorg dat je weet welke van deze kosten (niet) zijn opgenomen in het koopcontract, voordat jij je handtekening zet. 

De kosten die niet inbegrepen zijn in de v.o.n.
Kortgezegd kan je zeggen dat kosten die nog niet bekend zijn bij het tekenen van het koopcontract, buiten de v.o.n. prijs vallen. Zo ook de kosten die afhankelijk zijn van eigen voorkeuren en keuzes. Hieronder vallen onder andere de kosten voor meerwerk, de rentekosten van de bouw, de periodieke betaling van de erfpachtcanon, de kosten voor het aanvragen van de NHG, de aanleg van telefonie, kabel en internet, de kosten van eigen adviseurs en de afsluitprovisie van de notaris. 

Niet alle ontwikkelaars hebben dezelfde kosten inbegrepen in de v.o.n.-prijs, dus informeer van tevoren goed welke kosten hieronder vallen en welke er nog bij komen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!