Waarom is de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht?

24 mei 2022

Deze maand kondigde het kabinet aan dat huiseigenaren vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp moeten installeren. Dit mag ook een duurzaam alternatief zijn, zoals aansluiting op het warmtenet of een volledig elektrische waterpomp. Maar waarom?

De grootste reden van het kabinet om de installatie van een hybride warmtepomp vanaf 2026 te verplichten bij vervanging van de cv-ketel is omdat de verduurzaming van huizen niet snel genoeg gaat. De hybride warmtepomp kan daar veel aan bijdragen, want het is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. 

Hoe werkt een hybride warmtepomp? 
De hybride warmtepomp werkt als een soort omgekeerde airco. De warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht en geeft deze warmte af aan het watercircuit van de woning. Hierdoor verbruikt het 70 procent minder gas dan een traditionele cv-ketel en is het daarmee een stuk duurzamer. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van de radiatoren, terwijl de cv-ketel zorgt voor verwarming van douche en kraanwater. Wel helpt de waterpomp de cv-ketel bij het verhitten van het water.

Hoeveel kost de de hybride warmtepomp?
Inclusief de installatiekosten liggen de kosten van een hybride warmtepomp tussen de € 4.000 en € 7.000. Dit is een stuk goedkoper dan de traditionele warmtepomp, welke uiteindelijk rond de € 20.000 kan kosten. De consumentenbond schat dat je met de besparingen van de warmtepomp de investering snel terugverdient. In een vrijstaand huis kan dit al na 4 tot 8 jaar, voor een rijtjeshuis is dit tussen de 6 en 14 jaar. De overheid heeft € 150 miljoen uitgetrokken voor de subsidie van de warmtepompen. Deze is aan het begin van dit jaar verhoogd van 20% naar 30% subsidie van de investeringskosten, met een maximum van € 2.500.

Kan een warmtepomp in ieder huis?
De hybride warmtepomp werkt prima in matig geïsoleerde huizen, maar het rendement is hoger bij beter geïsoleerde woningen. Helaas zijn nog steeds niet alle woningen geschikt. Sommige woningen hebben simpelweg geen plek voor de hybride warmtepomp. Deze ruimte kan binnen naast de cv-ketel ontbreken of het kan zo zijn dat er buiten geen plek is om onderdelen van de pomp te hangen, zoals in een appartementencomplex. In Nederland zijn 3 op de 10 huizen niet geschikt. 

Gaat de warmtepomp het klimaatprobleem oplossen?
Nee, dit gaat de pomp helaas niet oplossen. Wel is de hybride warmtepomp een mooie tussenuitkomst om nu al een steentje bij te dragen en om huizen klaar te maken voor de transitie om van het gas af te komen. Met de hybride warmtepomp bereid je je warmte-installatie alvast voor op de volledig elektrische warmtepomp.

Copyright foto: Vakblad Waterpompen 2020