Waar moet je juist wel én juist niet een stopcontact plaatsen?

02 november 2021

Even een stopcontact plaatsen; het lijkt makkelijk, maar dat valt tegen. Het is belangrijk dat je je stopcontacten op voorhand op een logische plaats laat installeren. Zo hoef je straks niet in de weer met verlengsnoeren. Maar waar plaats je deze?

Laten we beginnen bij het begin. Voordat je gaat nadenken waar je de stopcontacten plaatst, is het van belang om na te gaan hoeveel je er nodig hebt. Dit kun je uitrekenen aan de hand van de elektrische apparaten die je gebruikt. Dit is niet alleen een televisie of wasmachine, maar bijvoorbeeld ook losstaande lampen. Denk ook alvast na op welke plaatsen je tactisch een verlengsnoer kunt neerleggen zonder dat deze opvalt. Zo heb je minder stopcontacten nodig.

Om te zorgen voor een veilige installatie in je huis, is in de NEN-1010 norm vastgesteld hoeveel stopcontacten een huis minimaal heeft. Je vindt dit voor jouw woning in de standaard verkooptekening. Wil je meer stopcontacten laten plaatsen in jouw aankomende nieuwbouwhuis, dan kun je dit laten toevoegen op de meer- en minderwerklijst. Zo kan er een extra loze leiding worden toegevoegd, die je na de oplevering kunt voorzien van een kabel voor de televisie of computer.

In de woonkamer
Gezien de grootte van de ruimte, is het vooral in de woonkamer een goed idee om de stopcontacten te plaatsen op basis van de indeling. Je hebt sowieso een stopcontact nodig bij de bank, bij het televisiemeubel en bij de eettafel. Let er daarnaast op waar je sfeerverlichting wilt plaatsen en waar de aansluiting van het internet, televisie en telefonie zich bevindt.

In de keuken
Het spreekt voor zich: voor ieder elektronisch apparaat heb je een stopcontact nodig. Voor zowel ingebouwde apparatuur, als losse apparatuur. Een broodrooster die altijd op je aanrecht staat of een staafmixer die je soms inplugt. Bij sommige nieuwbouwprojecten kun je de opstelling van je keuken en welke stopcontacten je nodig hebt, bespreken met de keukenleverancier. De tekening op maat die hij aanbiedt, kun je vervolgens inleveren bij de kopersbegeleiding van de aannemers van je nieuwbouwhuis. Hier zijn vaak wel extra kosten aan verbonden.

In de slaapkamer
Vaak richt je de stopcontacten in je slaapkamer in op basis van de grootte van je bed. Houd er echter rekening mee dat de locatie ook nog moet kloppen als je een ander bed kiest of de indeling van de kamer aanpast. Een stopcontact in het midden van een uur is daarom geen goed idee. Naast stopcontacten bij je bed wil je tevens stopcontacten naast de deur hebben, voor bijvoorbeeld de stofzuiger. Of een stopcontact voor een televisie die je tegenover je bed wilt hangen of zetten.

In de badkamer en toilet
Houd in deze ruimtes altijd rekening met het vocht. Veiligheid staat voorop. Hier zijn tevens regels aan verbonden, zoals een minimale afstand van de douche of badkuip. Metalen delen, zoals waterleidingen en radiatoren, moeten verbonden worden met de lokale aarding (aan de aardingsklem van een stopcontact). Zo zorg je voor extra beveiliging, naast de aardlekschakelaar en de aarding. Net als in de keuken, kun je deze ruimtes laten inrichten op basis van een plan van een sanitair showroom. Controleer op voorhand wel altijd of dit mogelijk is.

Denk naast deze standaard ruimtes ook goed na over andere ruimtes. Ook in een werkkamer zijn veel stopcontacten handig en een stopcontact in de schuur of in een wasruimte is erg handig. Bespreek met jouw aannemer wat er aangepast kan worden aan het standaard elektraplan. Zo kun je de stopcontacten in jouw woning helemaal op maat inrichten.