Voor het eerst samenwonen? Check je verzekeringen

13 februari 2019

Als je gaat samenwonen is het belangrijk om samen goed naar jullie verzekeringen te kijken. Een aantal verzekeringen is namelijk verplicht om af te sluiten en daarnaast kun je kosten besparen als je met je partner op één adres geregistreerd staat. 

Banken kunnen een aantal verzekeringen verplicht stellen als je gaat samenwonen in een koophuis. De eerste is de opstalverzekering. Deze verzekering verzekerd je woning tegen schade aangebracht door bijvoorbeeld brand, water en storm. Een tweede belangrijke verzekering is de levensverzekering. Ook als je bank deze verzekering niet verplicht stelt, is het goed om deze verzekering af te sluiten als je een huis hebt gekocht. Het is natuurlijk niet leuk om bij stil te staan, maar je krijgt dan een bedrag uitgekeerd wanneer je partner overlijdt. Dit geeft je financiële zekerheid. 

Naast het afsluiten van verzekeringen is het goed om te kijken of je kosten kunt besparen door samen gebruik te maken van één verzekering. Dit geldt onder andere voor de zorgverzekering. Bij de meeste zorgverzekeraars mag je je partner namelijk meeverzekeren. Daarnaast is het natuurlijk niet meer nodig om allebei een aparte inboedelverzekering te hebben als je samen gaat wonen. Hetzelfde geldt voor de aansprakelijkheidsverzekering: als je gaat samenwonen is één aansprakelijkheidsverzekering voldoende. Let er wel op dat je aangeeft dat het om een gezinsaansprakelijkheidsverzekering gaat.