Tips om hooikoorts buiten huis te houden

26 april 2022

Het is weer lente en dat betekent dat alles weer in de bloei staat. Helaas gaat dat voor veel mensen gepaard met hooikoorts en de bekende klachten. Maar wat kan je in de woning zelf doen om klachten te voorkomen. Wij leggen het je uit!

Planten
Het klinkt heel logisch, maar soms denkt men er niet aan; planten in huis. Een leuk bloemetje van de bloemist is altijd gezellig in huis, maar daar zitten vaak ook stampers met pollen in, die hooikoortsklachten veroorzaken. Zet om dit te voorkomen meer groene planten in huis, zoals een cactus of een vetplant. Zo heb je gelijk meer zuurstof in huis en heb je minder last van pollen.

Houd de pollen buiten
Probeer zo min mogelijk pollen in huis te laten. Dit doe je door ramen gesloten te houden en door eventueel luchtfilters te plaatsen. Ook helpt het als je zelf geen pollen 'mee naar binnen neemt'. Ga dus vroeg in de ochtend of net na een regenbui naar buiten, want dan zijn de minste pollen in de lucht. En ga je naar buiten? Zet dan een zonnebril op. Kijk ook alijd even op de online pollenradar.

Houdt de pollen niet vast
Zorg dat je pollen makkelijk je huis uit krijgt. Leg bijvoorbeeld geen tapijt op de vloer, maar laminaat. Stoffen gordijnen zijn ook goed in het vasthouden van pollen. Was ook je dekbedovertrek en kleding vaker dan normaal en houdt de ramen lekker gesloten. Luchtfilters boven de ramen zijn ook ideaal om nog wel frisse lucht binnen te laten. Toch de ramen open? Probeer dan wel de slaapkamer gesloten te houden, om te waken voor je nachtrust. Of koop een pollen-hor, die de pollen buiten houdt.