Stappenplan voor de aanleg van jouw nieuwbouwtuin

27 mei 2022

Het is zo ver; jouw nieuwe woning staat en het is tijd om in te richten. Binnen, maar natuurlijk ook buiten. Wij helpen je op weg bij het aanleggen van jouw nieuwe tuin. Zodat jij, zodra de zon schijnt, zo snel mogelijk je nieuwe tuin in kan!

De tuin is van groter belang dan men denkt. Hier kom je tot rust, kun je bewegen en het creëert een fijne woonervaring. Een ideale tuin is echter voor iedereen anders. De een wil graag een groot grasveld, de ander veel planten en de ander heeft liever het minst onderhoud. Maar hoe maak je van je ideale tuin eigenlijk werkelijkheid? Wij helpen je op weg vanaf het begin.

Analyse
Voor de analyse van de tuin is geen technische kennis nodig. Het belangrijkste is om te kijken wat in de tuin past. Ga aan de slag met een meetlint en een vel papier en teken de maten exact uit. Zo kom je er gelijk achter of dat tuinhuisje wel of niet past. Bekijk ook de grondtekeningen, zodat je niet gaat graven op een plek waar leidingen lopen. Zorg dat je ieder hoekje van de tuin kent.

Wensenlijstje
Maak na de analyse een wensenlijstje voor jezelf. Kijk vooral wat realistisch en mogelijk is, laat je creativiteit op de vrije loop en schrijf alles op wat in je opkomt. Hierna kan je altijd dingen tegen elkaar wegstrepen. Pak ook eens een tuinmagazine erbij of blader door de catalogus van een tuinwinkel voor extra inspiratie. Als je alles hebt opgeschreven, is het tijd om kritisch te zijn: wat past in de tuin en wat helemaal niet? Het is ook niet onbelangrijk om achter ieder idee te schrijven wat het ongeveer zal gaan kosten, zodat je weet of je uitkomt met je budget.

Indeling
Zodra je een keuze hebt gemaakt en een definitieve lijst hebt gemaakt, kan je beginnen met de indeling. Ga je voor tegels of gras? Of beide? Ook kan je nadenken over beplanting zoals een haag, kleurrijke bloemen, bomen en struiken. Houd hierbij rekening met de zon in je tuin, zodat je de juiste planten op de juiste plek zet. Wil je een fontein in de tuin, zorg dan dat er waterleidingen liggen. Je kan het zo groot maken als je zelf wilt. Je kan ook meerdere versies van je tuin schetsen, want het hoeft niet in 1 keer perfect te zijn; een tuin vormt zich gedurende de jaren. 

Plannen
Bepaal de volgorde van het opbouwen van jouw tuin. De bestrating, het zaaien, het planten en het bouwen van een tuinhuisje; het kan niet allemaal tegelijk gebeuren. Hulp nodig hierbij? Er zijn genoeg tuinders die dit uit handen kunnen nemen en die je tevens kunnen helpen met tips over de invulling van jouw tuin.

De laatste stap
Het plan voor de tuin staat en is concreet, dus is het tijd voor de laatste stap; spullen kopen! De inrichting van de tuin is nu echt begonnen. Je kunt hiermee ook wachten totdat de basis van de tuin is aangelegd. Zo weet je net iets beter of er ruimte is voor een grote tuinset of je liever gaat voor losse stoelen, bijvoorbeeld.

Veel plezier!