Opschortende voorwaarden; wat zijn dat?

06 november 2020

Bij het doornemen van de koop-/aannemingsovereenkomst van jouw nieuwbouwhuis, kan het zijn dat je in de overeenkomst opschortende voorwaarden tegenkomt. Maar wat zijn dat eigenlijk? We leggen het uit.

Opschortende voorwaarden zijn voorwaarden waaraan eerst voldaan moet worden, voordat een koop-/aannemingsovereenkomst in werking treedt. Voorbeelden van deze voorwaarden zijn een bouwvergunning die verleend moet worden, of een bepaald aantal woningen dat op zijn minst verkocht moet zijn in een nieuwbouwproject.

Wanneer niet aan de opschortende voorwaarden kan worden voldaan, kan het soms zijn dat de overeenkomst niet doorgaat. Als dit het geval is, dient de ontwikkelaar van het nieuwbouwproject dit jou binnen de afgesproken termijn te melden. Dit termijn is meestal 9 maanden. De ontwikkelaar kan ook vragen om verlenging van dit termijn. Als wel aan de opschortende voorwaarden is voldaan, dient de ontwikkelaar jou dit ook te laten weten. Zo ben jij op de hoogte van de ingangsdatum van de koop-/aannemingsovereenkomst.