NVM: Woningaanbod stijgt en prijsstijging is minder extreem

09 augustus 2022

Het woningaanbod groeit! Sinds begin dit jaar zit het aanbod in de lift en ten opzichte van het eerste kwartaal zet ook dit kwartaal de groei krachtig door. Deze aanhoudende groei in woningaanbod en de minder hard stijgende verkoopprijzen geven de markt meer ruimte.

De cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar zijn nog steeds stevig, maar minder ernstig dan het eerste kwartaal van 2022. De woningmarkt begint steeds meer lucht te krijgen door het stijgende woningaanbod. Hierdoor krijgt de kijker een steeds grotere kans om koper te worden. Het is volgens NVM voorzitter Onno Hoes nog te vroeg om van een kantelpunt te spreken; door de explosief gestegen energiekosten en de hypotheekrente is het sentiment in de woningmarkt beïnvloed, maar voor het kantelpunt is nog steeds een tekort aan kennis, capaciteit en doortastendheid.

Aanbod nieuwbouwwoningen
Ondanks dat het woningaanbod groeit, zijn er in Q2 van 2022 in vergelijking met een jaar eerder de helft minder nieuwbouwwoningen verkocht. Er zijn minder dan 5.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit komt tevens doordat er de afgelopen periode vooral nieuwbouwappartementen zijn gebouwd, omdat deze nog betaalbaar zijn. Nieuwbouw eengezinswoningen zijn zeer gewild, maar ook onbetaalbaar geworden voor deze groep geïnteresseerden. Er is dus vraag naar veel betaalbare nieuwbouw, waarbij de juiste mix van aanbod (verschillende woningen) meer beweging in de markt zal brengen. Hier is dus nog wel iets voor nodig.

Nieuwbouw cijfers
Het afgelopen kwartaal kwamen er circa 8.000 nieuwbouwwoningen en kavels op de markt. Dit is 17% minder dan een jaar eerder, maar we zien wel een stijgende lijn ten opzichte van vorig kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is gestegen tot € 483.000. Dit is 12% meer dan vorig kwartaal. 40% van alle verkochte nieuwbouw is duurder dan € 500.000. De prijzen blijven nog steeds stijgen, maar de stijging zwakt wel iets af.