Maak jouw woning brandveilig!

06 september 2022

Een brandveilige woning geeft je een prettig gevoel in je eigen huis. Zo voorkom je brand en (ook al wil je er niet aan denken) als het toch zo ver is, ben je snel op de hoogte van de brand. Ontdek onze tips voor een brandveilige woning! 

Rookmelders zijn noodzakelijk
Het is sinds 1 juli 2022 verplicht en natuurlijk sowieso meer dan noodzakelijk: rookmelders in je huis. Eén rookmelder in huis is niet altijd genoeg. Heb je een huis met meerdere verdiepingen en op deze verdiepingen een woonkamer, slaapkamer of keuken? Dan is een rookmelder per verdieping verplicht. Daarnaast is het ook nog eens van belang dat je rookmelder hoort in het hele huis. Hang een rookmelder altijd aan het plafond met een minimale afstand van 50 centimeter afstand van een muur en minimaal 30 centimeter tot een lamp.

Brandblusser of blusdeken
Is er toch een (kleine) brand uitgebroken, dan wil je goed voorbereid zijn. Een brandblusser of blusdeken zijn jouw letterlijke redders in nood. Bij een beginnende brand kun je deze zelf blussen met deze tools. Doe dit wel alleen als je zelf nog weg kunt komen en er niet te veel rook in je woning is.

Bedenk van tevoren een vluchtplan
Je wilt er niet aan denken, maar mocht je toch moeten ‘vluchten’ door een uitgebroken brand, is het fijn om te weten wat de beste route is vanuit iedere kamer. Een dichtbij zijnde deur of een raam waaruit je kan klimmen? Breng jouw vluchtplan alvast in kaart. Zo ontstaat er geen paniek als je snel moet schakelen.

Alle deuren en ramen dicht? Houd sleutels bij de hand
Logisch dat je als je aan het werk bent of geniet van je slaap alle deuren en ramen dicht wilt houden voor eventuele insluipers. Belangrijk is wel dat je de sleutels altijd bij de hand hebt, mocht er toch brand uitbreken. Zo kun je toch makkelijk naar buiten. Leg de sleutels binnen handbereik of hang ze op een daarvoor bestemd haakje in de gang, bijvoorbeeld.