Later een uitbouw op je nieuwbouwhuis; een goed idee?

28 juni 2022

Tegenwoordig worden de meeste nieuwbouwhuizen opgeleverd met de nieuwste technieken en voldoen ze aan de strengste eisen. Is het hierna nog wel mogelijk om een uitbreiding te doen, zoals een uitbouw? We nemen je mee in de keuzes!

Alles is tegenwoordig nauwkeurig uitgerekend en zo zijn alle installaties afgestemd op het huis en mooi in balans. Zo werken de airconditioning en verwarming goed met elkaar samen en zijn ze helemaal afgesteld op het huis. Er is bij de bouw berekend wat de energiebehoefte per vierkante meter is en op die manier is alles zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Kan je dan zomaar een uitbouw aanbouwen op een later moment? 

Verwarmen en verkoelen
Vooral het verwarmen en verkoelen kan bij een latere uitbouw problemen opleveren. Zo zijn het warmtepompsysteem en het bronsysteem afgestemd op het nieuwbouwhuis. Deze twee systemen zorgen voor de verwarming van het huis en zijn specifiek afgesteld op het huis. Ventilatie van het huis is juist afgesteld op de luchtdichtheid van het huis, aangezien het lucht verplaatst. Zelfs het plaatsen van een kattenluik kan problemen opleveren, aangezien de systemen hier niet op berekend zijn.

Oplevergarantie
Bij de oplevering van een nieuwbouwhuis worden bepaalde garanties gegeven, zoals voor de installaties die warmte en verkoeling verzorgen en voor het energieverbruik van het huis. Zodra je zelf iets verandert aan het huis, zullen deze vervallen. Dit komt omdat de bouwer niet meer kan garanderen dat bijvoorbeeld de installatie genoeg warmte levert of juist ongemerkt veel energie verbruikt, doordat deze harder werkt.

Toch uitbouwen?
Wil je toch uitbouwen, dan is het vaak slim om contact op te nemen met de oorspronkelijke ontwikkelaar of bouwer. Deze kan je adviseren wat je wel en niet kan doen en houdt rekening met het energieconcept van het huis. 

Zie je dat sommige aannemers de uitbouw goedkoper kunnen uitvoeren, houdt dan altijd in je achterhoofd dat niet alle aannemers even deskundig omgaan met het initiële energieplan van het huis. Of je dan voor een dakkapel of uitbouw gaat, hangt af van de bouwer zijn advies en jouw budget. Zolang er maar gezorgd wordt dat het huis luchtdicht blijft en de inregeling van installaties hierop wordt aangepast.