Lampen in huis: welke lamp plaats je waar?

21 december 2021

Het is de tijd van de donkere dagen. Mooie verlichting in huis is daarom nét dat extraatje voor jouw interieur dat je nodig hebt voor een sfeervolle look. De keuze voor lampen kan best lastig zijn. Welke lamp kies je waarvoor? Wij helpen je op weg!

Ga je voor echte sfeermakers of heb je een lamp nodig die een bepaalde ruimte goed verlicht, bijvoorbeeld op een bureau of een leeshoekje van de bank? Wij zetten de verschillen tussen plafondlampen, hanglampen, vloerlampen, tafellampen en wandlampen voor je op een rijtje.

Plafondlamp
Een plafondlamp wordt ook wel een plafonniere genoemd. Deze lamp zit vaak dicht tegen het plafond en verlicht de hele ruimte. De lamp bestaat uit één stuk of is een plafondspot, met één of meer draaibare lampen die je kunt richten op het gedeelte van de ruimte dat je wilt verlichten. Deze lampen zijn vooral praktisch van aard; ze geven veel licht en hangen niet in de weg, doordat ze relatief klein zijn. Plafondlampen worden voornamelijk gebruikt in de badkamer, de hak, de keuken, de zithoek of een kantoor.

Hanglamp
Wil je een lamp aan je plafond die meer bijdraagt aan de sfeer en decoratie van de kamer? Ga dan voor een hanglamp. Deze lamp ziet er mooi uit en geeft nog steeds voldoende licht om de kamer goed te verlichten. Waar een plafondlamp de gehele kamer verlicht, is het licht van een hanglamp vaak gecentreerder. Bijvoorbeeld een hanglamp boven de eettafel, die sfecifiek de tafel verlicht in een geconcentreerde bundel. Als je kiest voor een hanglamp die je kunt dimmen, kun je tevens per situatie kiezen of je gaat voor sfeer of feller licht. Het leuke van hanglampen: je hebt oneindig veel designs, van groot naar klein. Zo kun je een lamp kiezen die helemaal past bij jouw interieur en de lamp de echte eyecatcher van de kamer maken.

Vloerlamp
Naast hanglampen, dragen ook vloerlampen bij aan een mooi interieur. Je hebt hier verschillende soorten: lampen die het licht naar boven schijnen of juist naar beneden onder de kap. Als je een vloerlamp kiest, bekijk daarom goed van tevoren wat het doel van de verlichting moet zijn en wat je precies wilt verlichten. Het handige van vloerlampen is dat je ze niet hoeft te monteren aan een muur of plafond en je ze daarom zo kunt verplaatsen als je je kamer anders in wilt delen.

Tafellamp
Tafellampen zijn echte sfeermakers en dragen minder bij aan de basisverlichting van je woning. Tafellampen worden vooral gebruikt om bij te lezen of om een donkere hoekje in een ruimte te verlichten. Met deze lampen kun je echt een intieme sfeer creëren. Plaats ze op je eettafel, in de vensterbank, op een dressoir of bijzettafeltje.

Wandlamp
Een wandlamp heeft ongeveer dezelfde functie als een tafellamp: sfeer creëren. Ook zijn wandlampen erg handig om een specifiek stukje goed te verlichten, bijvoorbeeld bij de bank om bij te lezen of in de keuken gericht naar het aanrecht. Wandlampen op een stang zijn extra handig, aangezien je deze kunt buigen naar de richting waar verlichting nodig is. Je kunt kiezen voor een wandlamp als je geen tafeltje hebt om een lamp op te zetten of als extra decoratie voor een (kale) muur.

Veel plezier met het kiezen van jouw verlichting!