Kan je een lagere hypotheek behouden bij verhuizen?

26 juli 2022

Nu de hypotheekrente weer begint te stijgen, is een belangrijke vraag: wat gebeurt er met mijn hypotheek(rente) als ik ga verhuizen? Vooral als je op dit moment een hypotheek met lage rente hebt, is dit interessant. We leggen uit hoe dit proces werkt.

Laten we gelijk met de deur in huis vallen: je kan je huidige lagere hypotheekrente meenemen naar een nieuwe woning. Als je nog een hypotheek hebt openstaan op je huidige huis, waarbij het rentepercentage lager is dan de hypotheek bij het nieuwe huis, behoudt je je huidige hypotheek. Je sluit vervolgens een nieuwe hypotheek af met het hogere percentage, voor een lager totaalbedrag. Dit kan door middel van de verhuisregeling of meeneemregeling.

Deze manier van financiëren is voor geldverstrekkers een manier om klanten vast te houden. Deze regeling is lang niet gebruikt, omdat het sporadisch voorkwam dat huiseigenaren een lagere rente op hun huidige woning hadden dan dat ze op hun volgende huis konden krijgen. 

Toch niet doen?
Het kan nog zo zijn dat het nieuwe rentepercentage niet concurrerend genoeg is op de huidige markt. Dit betekent dat je in totaal goedkoper uit kan zijn bij een andere geldverstrekker. Zorg er dus voor dat je je goed inleest en eventueel laat adviseren door een hypotheekadviseur voordat je je huidige rente meeneemt. Je kan namelijk alleen je hypotheek meenemen als je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft.

Het is daarom altijd het overwegen waard of je ergens anders een hypotheek kan krijgen voor een lagere rente. Dit is vooral interessant als het oude rentedeel relatief klein is. Let dus goed op bij het afsluiten van je nieuwe hypotheek en reken uit wat voor jou het meest voordelig is!