Hypotheek extra aflossen, waarom nu?

08 juni 2022

De hypotheek van je woning is in principe de lening om je woning te betalen. De maandlasten hiervan zijn vaak rente en aflossing. Deze maandlasten kan je op den duur verlagen door tussendoor extra af te lossen. Hoe werkt dat precies? En wat is verstandig?

Iedere maand betaal je twee zaken; aflossing en rente. Rente is een vast percentage van het overgebleven hypotheekbedrag, maar de standaard aflossing kun je aanvullen met extra aflossingen. Zo breng je het overgebleven hypotheekbedrag sneller naar beneden. Extra aflossen kan meestal tot een maximaal bedrag per jaar. Dit bedrag verschilt per geldverstrekker. Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks 10 procent extra boetevrij aflossen. Los je meer af? Dat mag, maar dan betaal je hier dus weer extra over. Reken dus goed uit of dit loont, voordat je deze keuze maakt.

Hoe werkt de boete?
De boete over het te veel afgeloste bedrag bestaat omdat geldverstrekkers zeker willen zijn van een bepaalde winst per hypotheek. Indien je meer geld gaat aflossen, betekent dat dat je eerder alles afgelost hebt. Om zichzelf en de winst te beschermen, betaal je het boetebedrag. Door de stijgende hypotheekrente tegenwoordig, is het mogelijk dat jouw vastgezette rente lager is dan de huidige rente. Meestal mag je in dat geval onbeperkt extra aflossen, zonder boete.

Nu mogelijk: extra aflossen zonder boete
Maar waarom mag je nu dan wel zonder boete aflossen? Dat komt omdat de bank, indien de huidige rente hoger is, jouw geld liever aan een nieuw persoon uitleent die dan een hogere rente betaalt. Dit is voor de bank winstgevender. Het fenomeen is overigens niet nieuw, maar lange tijd niet voorgekomen. Dit komt omdat de rente de afgelopen jaren alleen maar gedaald is en nu voor het eerst sinds tijden weer stijgt.

Aflossen of niet?
Óf je nu moet aflossen of niet, dat hangt vooral van je huidige situatie af. Indien je al een tijdje een groter bedrag wilde aflossen, is dit zeker het moment. Maar 10% van een lening van € 300.000 is nog steeds € 30.000, een flink bedrag dus. Dit is vooral af te lossen bij een schenking of een erfenis, dan kan het aantrekkelijk zijn. Je kan het geld ook altijd beleggen of investeren in het verduurzamen van je woning. Dit laatste levert meer rendement op dan extra aflossen, vooral op de lange termijn.