Hoe jij kunt besparen op je energierekening na de stijgende prijzen

18 oktober 2021

Grote kans dat jouw nieuwe termijnbedrag van je energierekening flink hoger is, door de stijgende energieprijzen. Besparen op je rekening door middel van het verduurzamen van je huis is daarom een hot, en zeer actueel, topic. Wij helpen je hierbij met praktische tips!

Er heerst vaak de gedachte dat je alleen kunt besparen door bijvoorbeeld zonnepanelen of een zuinige boiler te plaatsen. Er zijn echter maatregelen die je veel makkelijker kunt implementeren in je dagelijkse leven, waarmee je meteen al een hoop bespaart.

Maak je verbruik inzichtelijk
Bij verduurzaming gaat het vooral om bewustwoording. Weet je welk energielabel jouw (aankomende) huis heeft? Ben je je bewust van je huidige energieverbruik en aan welke posten je voornamelijk veel betaalt? Door deze zaken inzichtelijk te maken, kun je makkelijker bepalen waarop je (als eerste) kunt gaan besparen.

De kleine dingen doen het 'm
Energie die je niet verbruikt, is de meest duurzame energie. Zet lampen uit in kamers waar je niet aanwezig bent, houd deuren dicht om warmte niet kwijt te raken en zet het beeldscherm van je televisie of PC uit als je deze niet gebruikt. Zo kan je met kleine aanpassingen al wat besparen.

Gebruik een programma voor je CV ketel
Zet je verwarming slim in door deze volgens een programma te laten verhitten. Stel een maximum aantal graden in, waarbij je de verwarming 's nachts een flink stuk lager zet. Iedere dag de verwarming een graad kouder kan tevens al veel doen voor je rekening.

Ben je doordeweeks op je werk volgens een vast rooster? Of binnenkort een weekendje weg? Stel het programma zo in dat de verwarming lager staat op deze momenten. Je kunt dan ook instellen dat je huis weer lekker warm is als je eenmaal thuiskomt.

Hou de kou buiten
Tochtstrips bij deuren en isolatiefolie achter de verwarming doet al veel qua isolatie. Ook heb je speciale folie die je op ramen kunt plakken waar veel tocht doorheen komt, als je niet het budget hebt om deze (op korte termijn) te laten vervangen. Daarnaast zijn daken vaak niet (goed) geïsoleerd. Dit is een plaats die je als eerste aan kunt pakken als je begint met het verduurzamen van je huis.

Ga slim om met je apparaten
Veel apparaten, zoals een koelkast of een vaatwasser, verbruiken veel stroom. Vooral als dit oude apparatuur is. Hierdoor is het in sommige gevallen goedkoper om een nieuw apparaat met A+ energielabel aan te schaffen ten opzichte van de stroom die je oude apparaat verbruikt. Bij kleinere apparaturen, zoals een groot koffiezetapparaat of luxe mixer, kun je je ook afvragen of je dit apparaat wel echt nodig hebt.

Veel succes met deze tips!