Hoe je jouw thuiswerkplek kunt inrichten voor maximale productiviteit

11 april 2023

Nu thuiswerken de norm is geworden, is het inrichten van een efficiënte en productieve thuiswerkplek belangrijker dan ooit. Maar hoe creëer je een werkplek die je in staat stelt om optimaal jouw werk te verrichten?

Een comfortabele en goedgeorganiseerde werkruimte helpt om geconcentreerd te blijven en jouw taken efficiënt uit te voeren. Wij helpen je op weg met 4 praktische tips!

Kies de juiste locatie
Kies een locatie die afgezonderd is van de afleidingen van het dagelijkse leven, zodat je je optimaal kunt concentreren. Dus liever niet de woonkamer of keuken, maar een ruimte waar je zo veel mogelijk alleen kan zitten, zonder veel achtergrondgeluiden. Een rustige ruimte met weinig afleiding verhoogt jouw focus en productiviteit. Ga ook voor een ruimte met natuurlijk licht en een goede ventilatie. Een comfortabele stoel en bureau zijn essentieel voor het voorkomen van rug-, nek- en schouderklachten. Zorg ervoor dat jouw stoel en bureau op de juiste hoogte zijn ingesteld voor een goede houding.

Maak gebruik van natuurlijk licht
Natuurlijk licht draagt bij aan jouw productiviteit en je algemene welzijn. Zorg voor voldoende daglicht en overweeg de installatie van een lichtfilter om de schittering op het scherm te verminderen. Ook kun je bijvoorbeeld je bureau wat dichterbij het raam zetten om voldoende natuurlijk licht binnen te krijgen. En stap in je pauzes eens buiten de deur voor een lunchwandeling of korte opfrispauze.

Houd jouw werkruimte opgeruimd
Creëer een opgeruimde werkruimte, dit draagt namelijk bij aan minder stress en meer focus. Zorg voor voldoende opbergruimte en gebruik bijvoorbeeld lades en organizers om jouw spullen fijn op te bergen. Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt, zo kun je snel weer aan de slag!

Elimineer afleidingen
Minimaliseer de afdelingen door jouw thuiswerkplek te organiseren en overbodige spullen weg te halen. Je werkplek ‘gezellig’ inrichten kan er ook voor zorgen dat je door te veel persoonlijke spullen juist wordt afgeleid.